Розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року Податкова інформує

Розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що з 01 січня 2024 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року.

Розрахунок суми, яка може включатися до податкової знижки згідно договору страхування Податкова інформує

Розрахунок суми, яка може включатися до податкової знижки згідно договору страхування

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що платники податку з доходів фізичних осіб мають право включити до податкової знижки, зокрема, суму витрат на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, сплачених платником податку страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника податку, так і членів його сім’ї першого ступеня споріднення.

Щодо витрат, які включаються до складу витрат ФОП на загальній системі оподаткування Податкова інформує

Щодо витрат, які включаються до складу витрат ФОП на загальній системі оподаткування

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що пунктом 177.4 ст. 177 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, а саме: 

Малий бізнес Демидівської та Боремельської громад поповнив місцеві скарбниці на 14 млн гривень єдиного податку Податкова інформує

Малий бізнес Демидівської та Боремельської громад поповнив місцеві скарбниці на 14 млн гривень єдиного податку

Упродовж 2023 року до місцевих бюджетів Демидівської та Боримельської громад від підприємців та підприємств, які працюють за спрощеною системою оподаткування, надійшло 14 млн гривень єдиного податку. У порівнянні з 2022 роком надходження єдиного податку зросли на  837 тис гривень.

Про оподаткування спадщини Податкова інформує

Про оподаткування спадщини

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) врегульовано питання оподаткування податком на доходи фізичних осіб об’єктів спадщини. Зокрема, встановлено, що  за нульовою ставкою ПДФО оподатковуються :

Про терміни подання громадянами щорічної декларації Податкова інформує

Про терміни подання громадянами щорічної декларації

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV Податкового кодексу України.

Щодо порядку проведення розрахунків у безготівковій формі Податкова інформує

Щодо порядку проведення розрахунків у безготівковій формі

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 29 липня 2022 року № 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)».

Щодо відомостей, які повинна містити довідка про доходи для отримання податкової знижки Податкова інформує

Щодо відомостей, які повинна містити довідка про доходи для отримання податкової знижки

Головне управління ДПС у Рівненській області інформують, що відповідно до п.п. «в» п. 176.1 ст. 176 Податкового кодексу України платники податків зобов’язані подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи за встановленою формою.

Про оподаткування продажу об’єктів рухомого майна Податкова інформує

Про оподаткування продажу об’єктів рухомого майна

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати (п. 2 ст. 325 ЦКУ).

Про облік товарних запасів для користувачів ПРРО Податкова інформує

Про облік товарних запасів для користувачів ПРРО

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані, зокрема, проводити розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій  та/або через програмні РРО.