Фото без опису

 

У зв'язку з російською збройною агресією понад 11 млн українців були змушені покинути місця свого постійного проживання, переселитися в безпечніші регіони країни або виїхати за кордон. Тому зараз вкрай актуальними є питання щодо соціальної інтеграції внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у громади їх перебування через усунення перешкод у реалізації їхніх прав і свобод, забезпечення доступу до адміністративних, соціальних, культурних та інших публічних послуг, а також створення умов для розкриття потенціалу і посилення можливостей ВПО у приймаючих територіальних громадах.

Громадською організацією "Сприяння розвитку села" у співпраці з Демидівською селищною радою втілюється ініціатива з подолання бар'єрів та налагодження двосторонньої співпраці між внутрішньо переміщеними особами та місцевими жителями. 
Метою нещодавно проведеного опитування стало дослідження основних проблем та потреб, які виникають у соціалізації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб у громадах тимчасового перебування.

Опитування проводилося з 22 серпня по 10 вересня 2022 року шляхом онлайн-анкетування. Загалом учасниками 43 особи.

За результатами опитування, до Демидівщини найбільше прибуло переселенців з Миколаївської, Харківської, Херсонської областей. Також є представники Луганської, Донецької, Сумської областей, м. Київ. Як виявилося, 44% опитаних приїхали у нашу громаду, бо тут прживають їх родичі і лише кожен десятий їхав навмання, тікаючи від небезпеки. Майже 60% респондентів підтвердили, що планують певний час залишатися у нашій громаді, в той же час 23% не можуть однозначно сказати, чи будуть змінювати місце проживання.

53% опитаних внутрішньо переміщених осіб оцінюють місцеву владу як відкриту до проблем ВПО. Окремий блок питань стосувався забезпеченістю базовими послугами, можливостями для відпочинку і дозвілля. 37% опитаних відзначили, що варіантів для організації вільного часу їм і їхнім дітям цілком вистачає. Однак, отримано пропозиції щодо бажаних активностей. Ці відповіді стануть важливим підгрунтям для подальшої реалізації проєкту.

Ознайомитися із результатами опитування можна за посиланням https://drive.google.com/file/d/1kXcN41qcSS9nYXxbC6RKnyNeSHttGHMK/view

Проєкт впроваджується ГО «Сприяння розвитку села» за підтримки проєкту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.