Минулого тижня відбулось визначення переможців щорічного конкурсу проєктів розвитку територіальних громад Рівненської області, на який Демидівською селищною радою було подано 2 проєкти. Один з них здобув однозначну перемогу, здобувши перше місце в рейтингу серед 75 інших заявок. Це проєкт «Підвищення екологічної культури в громадах-учасниках міжмуніципальної співпраці шляхом запровадження збору твердих побутових відходів», поданий у партнерстві з сусідніми громадами. Сума гранту з обласного бюджету становить 180,0 тис. грн, загальний бюджет проєкту 301,9 тис. грн.

До найголовніших проблем в громадах-учасниках проєкту варто віднести неправильне поводження з твердими побутовими відходами. Вона полягає в тому, що через неорганізований збір сміття утворюються стихійні сміттєзвалища, збільшуються площі існуючих сміттєзвалищ. Велика частина відходів місцевим населенням спалюється, тим самим погіршується екологічна ситуація в населених пунктах громади.

Проєкт передбачає участь чотирьох суб’єктів – органів місцевого самоврядування: заявника Демидівської селищної ради ОТГ та партнерів Бокіймівської сільської ради ОТГ, Боремельської сільської ради ОТГ та Вовковиївської сільської ради. Загальна чисельність населення, на яку матиме вплив проєкт становить 21,2 тис. осіб.

Протягом 2018-2019 років проведено комплекс заходів з пошуку оптимальної моделі поводження з ТПВ на території Демидівської і сусідніх громад. В результаті укладено угоду співробітництва територіальних громад у формі реалізації спільного проєкту – учасниками стали Демидівська селищна рада та сусідні громади. Метою є створення сучасної екологічно чистої ефективної системи збору, транспортування, зберігання і сортування ТПВ, які утворюються на території цих громад.

Звісно, певні корективи у хід реалізації проєкту внесе пандемія коронавірусної хвороби, адже у плані були і навчальні заходи, і зустрічі з учнівською молоддю, просвітницька робота. Буде визначено найзручніший формат заходів, частина з них відбудеться в онлайн-режимі.

Комунальне підприємство отримає додатковий дохід від продажу переробленого сміття та від надання послуг централізованому збору. Реалізація проєкту відповідає інтересам і потребам громадам-учасницям, дасть змогу удосконалити систему видалення та збору твердих побутових відходів роздільним методом, що значною мірою покращить благоустрій села, екологічний стан довкілля, підвищить громадську свідомість його мешканців.