Верховна Рада України прийняла Закон України “Про державний бюджет України на 2019 рік” від 23.11.2018 р. № 2629-VІІІ, яким встановлено, що з 1 січня 2019 року мінімальна заробітна плата становить 4173,00 гривні , станом на 04.12.2019 розмір не змінився.

Законом України від 06.12.2016р. №1774-VІІІ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” визначено, що мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці.

Згідно з Законом України “Про оплату праці” роботодавець не має права встановлювати розмір оплати за виконану місячну норму праці меншим за цей показник.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на усій території України для підприємств усіх форм власності та господарювання.

Поряд із цим інформуємо, що Верховна Рада України прийняла закони, якими посилено фінансову відповідальність за виплату заробітної плати у “конвертах”, або неоформлення трудових відносин з найманими працівниками та недотримання мінімальних гарантій оплати праці.

Керівники підприємств, при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і норм законодавства щодо виплати заробітної плати. 

Трудові відносини роботодавця із працівником розпочинаються із укладання трудового договору, який оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу. Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. 

З метою забезпечення державних гарантій в сфері праці та зростання надходжень до селищного бюджету рішенням виконавчого комітету від 30.03.2018за №33 створено спеціальну зі змінами та доповненнями. До роботи комісії залучено представників Пенсійного фонду, фіскальної служби, служби зайнятості, національної поліії,держпрожспоживслужби.

Комісією проводиться щомісячний моніторинг рівня заробітної плати підприємств, установ та організацій на території селищної ради,здійснюється контроль за забезпеченням чистоти і порядку території населених пунктів селищної ради, сплатою земельного податку , орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності , своєчасним та повним перерахуванням платежів до бюджету селищної ради.

На сьогоднішній день в селищній раді покладено обов’язки  інспектора з праці на Міщук Наталію Ігорівну - головного спеціаліста відділу організаційно кадрової роботи апарату виконавчого комітету Демидівської селищної ради ,яка наділена відповідними повноваженнями згідно із положенням та чинним законодавством України.

 

Шановні роботодавці!

Легалізуйте зайнятість населення та відмовтесь від виплати зарплати «в конвертах». Це дозволить: зняти соціальну напругу, громадянам отримати реальну соціальну підтримку. Пропонуємо негайно зареєструвати належним чином трудові відносини зі своїми найманими працівниками.

Своєчасна й повна сплата платежів у Пенсійний фонд України, а також забезпечення заробітною платою працівників не менше мінімальних соціальних стандартів – це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників.

Шановні працівники!

Для реалізації своїх трудових прав та забезпечення належного рівня свого майбутнього Ви повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору, а також регламентацію трудових відносин відповідно до чинного трудового законодавства.

Дуже важливо, щоб всі усвідомили, що згода отримувати зарплату в конвертах” позбавляє соціального захисту. Адже пенсію Ви матимете тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати.

 

 

 

Начальник юридичного відділу                                                     М.Кондратюк