Оформлення ????????спадщини часом буває складним питанням. Більшість людей вважає, що в цьому немає нічого складного: прийшов до ?????????нотаріуса, написав заяву і отримав свідоцтво про прийняття спадщини. Однак на практиці буває, що нотаріус не може встановити родинні зв’язки між спадкодавцем і спадкоємцем.

Саме така історія трапилася із пані ????Галиною, яка прожила 88 років і не думала, що на старість доведеться виборювати своє право на спадщину. Більше 10 років вона з родиною доглядала свою тітку, котра хоч і була два рази заміжня, однак власної сім’ї не мала. Тітка пообіцяла, що складе заповіт на своє майно, що складається із житлового будинку і земельного паю на племінницю. На жаль, тітка пані Галини померла раптово, не встигши скласти ????заповіту. Клієнтка та її родина взяли всі витрати на поховання на себе.

Оскільки інших спадкоємців у померлої не було, пані Галина звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини за законом. Вона вважала, що ніяких проблем в оформленні документів не може бути, адже живих родичів тітка не мала, проживала останні роки з нею. Однак нотаріус відмовив у прийнятті спадщини за законом, мотивуючи тим, що не можливо простежити родинні відносини між спадкоємцем і спадкодавцем.

???? «Я згадую, як пані Галину привели в наш місцевий центр її донька та онук. На першій зустрічі вона плакала і не вірила в те, що вона зможе захистити своє право на спадщину, і навіть більше, що зможе зробити це безкоштовно, адже думала, що адвокату потрібно сплачувати великі кошти, яких в неї немає, окрім мінімальної пенсії», – згадує ?????????юристка Сумський місцевий центр з надання БВПД Анна Кожушко.

Насамперед вирішили збирати докази. Зробили запити до державного архіву, піднімали всю сімейну документацію в органах РАЦСу. Щоб довести родинні відносини між пані Галиною та її тіткою, треба було довести, що мати пані Галини та мати тітки були рідними сестрами. Ці ?????????????жінки народилися більше 100 років тому і жодних документів про народження в сімейних архівах не збереглися. Після тривалого часу пошуків та запитів в державному архіві збули знайдені відомості про народження сестер (матері та тітки пан Галини). Ці відомості датуються 1908 та 1912 роками, і було диво, що ця інформація зберіглась до нашого часу.

Вивчивши сімейні ????документи, Анна Кожушко знайшла докази того, що підтверджують зміну прізвища тітки в 1950, коли вона вперше вийшла заміж, і в 1975 році, коли вона змінила прізвище. Фахівчиня склала заяву про встановлення факту того, що пані Галина була племінницею померлої тітки. До заяви було надано беззаперечні докази підтвердження їхніх родинних відносин.

??????Рішенням Сумського районного суду вимоги пані Галини було задоволено в повному обсязі. Зараз вона уже отримала свідоцтво про право на спадщину за законом, про що розповіла юристці центру і ще раз подякувала за допомогу.

????Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень: ?? https://bit.ly/2T1bcBX

????????? Коментує головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Анна Кожушко:

? Родинні відносини – це кровний зв’язок між людьми, з наявністю якого закон пов’язує виникнення, зміну чи припинення прав та обов’язків. Правове значення має як пряме споріднення, так і непряме, коли родинні зв’язки виникають за наявності спільного родича. Стосунки між подружжям не є родинними. Встановлення факту родинних відносин здійснюється судом в порядку окремого провадження.

Суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника: право на спадщину, право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника, одержання компенсації тощо. Заява фізичної особи про встановлення факту родинних відносин подається до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду за місцем її проживання.

Заявниками у справі про встановлення факту родинних відносин можуть бути:

????спадкоємці померлої особи, які мають право на спадщину як за законом, так і за заповітом і для яких у зв’язку із встановленням факту родинних відносин мають настати певні юридичні наслідки

????особи, котрі мають право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника і яким органи пенсійного фонду відмовили в її призначенні через відсутність доказів, що підтверджують родинні відносини

????інші особи, якщо встановлення такого факту тягне виникнення юридичних наслідків для цих осіб

???? прокурор у порядку статей 56, 57 ЦПК України відповідно до ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» також має право звернутися до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин для осіб, інтереси яких він представляє за законом.