Фото без опису

А ми живі, нам треба поспішати
Зробити щось, лишити по собі…
Ліна Костенко

  Народна педагогіка стверджує: «Дивись. Не забудь: Людиною будь!»
  Хоч і сказані ці слова давно, проте не втратили свого значення і понині. Швидше, навпаки – сьогодні вони набули особливої актуальності. 
  Усі мають зрозуміти, що життя прожити лиш для себе, осібно – то порох, що розвіється безслідно. Лише стремління до сяйва, високих ідеалів добра, справедливості, прагнення допомогти людям, бути їм потрібним, бути справедливим – ось що робить людину значною.
  Пляшевський ліцей є центром духовного зміцнення та освіченості школярів, місцем зустрічі з відомими і цікавими людьми. Вважаю, що дуже важливими є зустрічі з церковнослужителями, адже ці люди мають особливу благодать – дар Духа Святого. 
  Наш проект 
«Успішні люди, які поруч» триває. Продовжуємо розмову про успіх, успішних і цікавих людей. У нас в гостях - намісник Свято-Георгіївського чоловічого монастиря, що на «Козацьких Могилах», ігумен о.Софроній

  На годину духовного спілкування запросили заступника директора Пляшевського ліцею з виховної роботи П.Д.Скруху та заступника директора з навчальної роботи Л.Я.Сьомак, дев’ятикласників нашого ліцею, і були присутніми також учні 5 класу. Діти мали можливість поспілкуватися з намісником монастиря та задати йому питання, які їх хвилюють. В часі бесіди піднімалися різні теми, обговорювалося, якою є успішна людина, які якості їй властиві. На цій духовній зустрічі говорили про стосунки з Богом, з ближніми і собою. Чому у нашому житті нерідко переплітається чорне і біле?

Якими цінностями тепер живе сучасне суспільство?..
  Діти дізналися багато чого цікавого про о.Софронія. Як виявилося, о.Софроній поєднує послух намісника Свято-Георгіївського чоловічого монастиря з роботою в Рівненському державному гуманітарному університеті на факультеті документальних комунікацій та менеджменту. Також наш намісник – викладач у центрі підвищення кваліфікації державної служби при Рівненській обласній державній адміністрації (в свій час отримав фах психолога при РДПІ).

  Для нас усіх о.Софроній дуже авторитетна особистість, тому кожне його слово вагоме і переконливе. Думаю, не тільки випускники ще не раз будуть згадувати ту глибоку мудрість, думки і міркування, почуті під час цього духовного спілкування. Так просто і невимушено, весело і душевно про те, що таке успіх, якою є успішна людина, що є добро, зло!
  Погляньмо на світ. Скільки людей – стільки різних доль. Як створити необхідне підгрунтя для ефективної роботи будь-якої сфери діяльності людини? Як реалізувати свої здібності, щоб мати перспективи для подальшого росту особистості? Яким чином розкрити свій науковий, організаторський, творчий потенціал? В чому секрет успіху людини?
  Поради о.Софронія були такими:
  «Хочеться багато чого. Треба багато чого зробити. Та все не встигнеш. Важливо вміти правильно розпоряджатися своїм часом, адже є час активний, який ми можемо правильно розподілити. Щоб продуктивно працювати, треба навчитися змістовно відпочивати, добре висипатися. Різними є цілі. Важливими є цілі духовні: стати кращим, добрішим. Успіх у кожного свій. І успіху завжди досягає той, хто має чітко сформульовану мету, продумані далекі та більш близькі цілі. Успіху досягає і той, хто наполегливий, працелюбний, оптимістично реагує на невдачі, створює атмосферу успіху. 
  Зараз кожному з випускників треба шукати свою стежку в житті, а щоб вона була вірною, привела до життєвого та професійного успіху, потрібно визначити свої інтереси та нахили, виявити пізнавальні здібності, які стануть ресурсами при вирішенні життєвих і професійних проблем, також навчитися спілкуватися з людьми за різних обставин, бути готовим донести свою думку до будь-кого і вміти її відстоювати. Знайти себе – все, що потрібно для досягнення життєвого успіху та здійснення божественного плану, який закладений у кожній людині вищими силами ще до її народження.
  В сучасному світі, гіперактивному і інформативному, інформація швидко змінюється, оновлюється, тож важливо володіти потрібною інформацією. У кожного з нас є справи приємні і не дуже, важливі і термінові. Як варто розпочинати день? З вирішення неприємних справ, неважливих і нетермінових? Треба все спланувати завчасно. Відпочинок важливий для кожного: чи добре людина відпочиває – так і буде працювати.
  Робіть добрі справи! Добрими вчинками ми можемо дійти до головної мети. Успіх – це ж не для когось, а для себе! Ким бути? Для одних визначитися складно, для інших не зовсім. Професія повинна бути до душі. Прагнути стати особистістю – ось що треба кожній людині. Мене цінують люди – я ціную людей. Кожною людиною рухають три основні потреби: влади, коштів, статусу. Також у кожної людини є потреби фізіологічні, безпеки і соціальні потреби (щоб були друзі, сусіди…). Не треба замінювати живе спілкування віртуальним. Дуже важливо навчитися керувати своїм часом і виховувати повагу до свого часу, систематично аналізувати, на що ми витрачаємо свій час. Є події, речі, які заслуговують більше нашого часу. Та головне – завжди знаходити час для добрих справ. Боротися зі злом. Триматися віри в світле…»

  Діти сприйняли о.Софронія серйозно, допитливо, із задоволенням, з посмішкою та довір’ям. Ніхто не нудьгував. Було цікаво! Бо слухали навіть про забавні історії з життя намісника. А ще зацікавилися таким:
• Який улюблений предмет у школі? 
(Закінчив школу №25 у м.Рівне, подобалась фізика і українська мова)
• Який спогад дитинства найбільш запам’ятався?
(Відпочинок з родиною в Криму, на Азовському морі – яскраві враження)
• Чи подобається наше село Пляшева?
(Дуже люблю Пляшеву, монастир. Люди тут хороші, добрих багато. Саме 10 років тому 28.03. прийняв у нашому храмі чернечий послух)
• Що любите? Ненавидите?
(Найбільше люблю Божественну літургію. Ненавиджу підлість, підлі вчинки)
  Сьогодні наше суспільство, як ніколи, потребує духовного стимулювання, морального розвитку, посиленої уваги до внутрішнього світу людини. Щоб гідно жити, потрібно насамперед ліквідувати дефіцит доброти, любові, взаємоповажання, честі і совісті.
  Хочеться, щоб наші діти стали чесними громадянами, християнами, патріотами. Щоб сповідували національні і духовні цінності, шанували батька й матір, щоб їм добре було у житті, щоб довго й чесно прожили вони на землі.
  Хочеться подякувати о.Софронію за те, що подарував нам годину духовності – спілкування про пошуки шляхів духовного зміцнення. Дякуємо за конкретні поради щодо досягнення життєвого успіху. Нехай Всемилостивий Господь завжди допомагає Вам, отче, подає Вам мудрість, сили і терпіння. Здоров’я Вам і кріпості! Ви є для нас усіх моральним авторитетом, прикладом справжньої вірності своєму покликанню. 
  Переконана, що така відверта й доброзичлива розмова змогла пробудити в дитячих душах не тільки цікавість, а й ті духовні цінності, які потім стануть їх життєвим кредо й стилем життя. 

Галина Грицюк, 
класний керівник 11 класу Пляшевського ліцею

Фотографувала Діана Сидорук, 
учениця 11 класу

Фото без описуФото без описуФото без опису