У зв'язку з погіршенням епізоотичної ситуації по грипу серед домашньої і дикої птиці та реєстрацією з початку року на території України 5 випадків даного захворювання, в тому числі 1 випадок на території Рівненської області, Дубенське районне управління зважаючи на напружену епізоотичну ситуацію в Україні щодо високопатогенного грипу птиці, з метою попередження виникнення даного захворювання в особистих та селянських господарствах рекомендує дотримуватись закритого режиму утримання птиці в приватному секторі, зокрема, у період міграції диких перелітних птахів та недопущенням їх контакту з домашньою птицею.

Нагадуємо про те, що джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Інкубаційний період триває 1-7 днів. Молодняк птиці хворіє грипом важко, смертність досягає 80%. У дорослих хвороба може перебігати з ознаками ураження дихальної системи і шлунково-кишкового тракту.

У разі виявлення у домашньої чи дикої птиці клінічних ознак, характерних для грипу птиці, чи незвичної поведінки та у випадку масової загибелі, терміново повідомити спеціаліста ветеринарної медицини зони обслуговування.