Фото без опису

Американський білий метелик – небезпечний карантиний шкідник

 

Американський білий метелик - поліфаг, що пошкоджує понад 300 видів трав’янистих, кущових та деревних культур. Найбільш улюбленими культурами є шовковиця, клен, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, яблуня. Останнім часом спостерігається   поширення на території  Рівненської області. В минулому році він був виявлений на території нашої селищної ради.

Американський білий метелик дуже красивий на вигляд — білосніжний, із шовковистим відливом. Іноді зустрічається з темними або жовто-коричневими цяточками на крилах. Метелики літають тільки вечорами та вночі. В умовах Рівненської області він розвивається у 2-х поколіннях.

Шкоди зеленим насадженням завдає гусінь, яка харчується епідермісом листя, скелетуючи його, не залишаючи навіть жилок. Гусінь має прядильний апарат, за допомогою якого вони обплітають дерева павутиновими гніздами. Так вони захищають себе від впливу зовнішніх факторів та забезпечують можливість розмножуватися.

Однак для вдалого знищення цього небезпечного шкідника громадянам необхідно не бути байдужими до стану навколишніх насаджень і самостійно намагатись боротися з його розповсюдженням. Так, необхідно регулярно обстежувати дерева у присадибному саду, ретельно оглядаючи крону дерева, особливо в даний час, коли з’являються павутинні гнізда гусениць. Виявлені гнізда  необхідно зрізувати і спалювати разом з гусеницями, а ушкоджені й прилеглі здорові дерева та чагарники в радіусі до 50 м обприскувати пестицидами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

На сьогодні інсектицидом, який прямо вказує на використання в боротьбі з американським білим метеликом є Карате 050 ЕС, к.е.. Препарат застосовують для обробок  неплодоносних  садів,  декоративних насаджень і лісосмуг в розрахунку 0,2-0,4 л/га. Однак боротись з гусеницями метелика можна також іншими системними інсектицидами, такими як, наприклад, «Актара», «Дурбасан» чи «Золлон».

У населених пунктах для знищення гусені можна обприскувати багаторічні насадження біологічними препаратами (Актофіт, 0,2 % к. е. (2,0 л/га), Бітоксибацилін рідка і пастоподібна форми (2–3 л/га)). Застосування біологічних препаратів проти молодших віків гусені американського білого метелика у різних препаративних формах забезпечують високу ліквідаційну ефективність (85–100 %). Біологічні препарати, як правило, діють повільніше, ніж хімічні. Так, загибель гусені під дією бактеріальних препаратів настає на третю-п’яту добу після обробки, а максимальна - на 7–10. Проте, після їх застосування комахи швидко припиняють живлення і пошкодження рослин. Крім того, біопрепарати проявляють післядію у наступних поколіннях шкідника: в імаго, що вижили після обробки, знижується плодючість, зменшується відродження гусені, відмічається вища їх смертність, що в подальшому послаблює їх життєздатність.

При застосуванні інсектицидів важливо дотримуватись заходів безпеки та використовувати особисті засоби захисту

 

 

Головний спеціаліст відділу прогнгозування ,

фітосанітарної діагностики та  аналізу ризиків                  Тетяна НОВОСАД

Фото без опису