Фото без опису

До відома мешканців багатоквартирних будинків: зверніть увагу на обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж

 

До Демидівської селищної ради надійшов лист АТ «Рівнегаз» про необхідність підписання договорів, адже відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» з 1 травня 2019 року послуга з обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж стала ринковою. Тепер власники і балансоутримувачі можуть самостійно вибрати собі ліцензовану компанію, яка обслуговуватиме газові прилади і систему газопостачання будинку.

Згідно з чинними нормативними документами відповідальність за організацію належного утримання, експлуатацію вентиляційних каналів та газових мереж всередині будівель покладено на власників будинків, ОСББ або керуючих. Це передбачено низкою законодавчих і нормативно-правових актів: Закону України «Про житлово-комунальні послуги», Наказами Міненерго №250 від 10 травня 2018 р. і №190 від 27 липня 2018 р., Правилами безпеки систем газопостачання та Кодексом газорозподільних систем.

На сьогодні в Демидівській територіальній громаді житловий фонд нараховує 27 багатоповерхових будинків, що мають два і більше поверхи. З них у смт Демидівка – 20, с. Лішня – 4, с. Хрінники – 2, с. Вовковиї – 1.

Вартість обслуговування внутрішньобудинкових мереж залежить від довжини мереж, тобто для кожного багатоквартирного будинку вона індивідуальна. В середньому для будинку лише з газовими плитками, включаючи мережі загального користування в межах 250 грн з квартири за рік.

Підписання договорів про обслуговування вимагає чинне законодавство, оскільки за їх відсутності газопостачальна компанія відповідає лише за трубу до входу в будинок. Натомість балансоутримувачі зобов’язані організувати безпечну експлуатацію та підписання актів розмежування і договорів на обслуговування внутрішньо будинкових газових мереж.

Тому рекомендуємо не ігнорувати зазначене питання та, враховуючи чинні законодавчі норми у сфері управління багатоквартирними будинками, розглянути можливість створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Це дозволить ефективно управляти спільною власністю та залучати додаткові ресурси на поліпшення житлових умов.