Демидівська ОТГ спільно з ГО «Екоклуб» розпочинає роботу над створенням енергетичного кооперативу

 

Сьогодні на проблеми в енергетиці не нарікає хіба що лінивий. Хтось говорить, що тарифи, зависокі, хтось – вказує на зловживання монополістів своїм становищем на ринку, ще хтось  – жаліється на урядову політику. Багатьом здається, що ситуація може бути вирішена лише “згори” –  на урядовому/президентському та інших рівнях. Проте, відповіддю на значну кількість енергетичних проблем в Україні може стати самоорганізація людей у енергетичні кооперативи.

Визначення енергетичного кооперативу дуже просте. Це кооператив, що дозволяє громадянам забезпечувати свої потреби (як індивідуальні, так і спільні), пов’язані із споживанням енергії. І такі потреби можуть бути найрізноманітнішими – серед найпростіших прикладів, для чого можуть створюватись кооперативи можна навести такі:

забезпечення себе електроенергією, теплом, паливом (гуртова закупівля дрів, пелет, бензину);

надання послуг, пов’язаних із енергоефективністю (закупівля послуг енергоаудиторів, послуг з утеплення житла чи об’єктів);

виробництво електроенергії практично із будь-яких джерел енергії;

виробництво тепла (як для членів кооперативу окремо, так і в проектах створення систем опалення для окремих вулиць чи районів у селах та містах);

фінансування придбання членами кооперативу енергетичних установок (котлів, акумуляторів, сонячних батарей і т.д.).

Варто зазначити, що це лише найпростіші приклади моделей енергетичних кооперативів. Насправді, їх є набагато більше. Так, у Німеччині існує кооператив «Друзі Прокона», який займається управлінням проектами із девелопменту у сфері відновлюваних джерел енергії (про нього ми розкажемо у наступних статтях), в США сотні кооперативів забезпечують електроенергією сільські території та володіють значними мережами розподілу та генеруючими потужностями.

Переваги енергетичного кооперативу: долучення до фінансування енергоефективності та відновлювальних джерел енергії людей з невеликими прибутками; можливість отримання прибутку; створення нових робочих місць; збільшення податкових надходжень; демократизація енергетики (рівне право голосу при прийнятті рішень незалежно від наявності частки власності).

Проте існують і деякі недоліки: складна регуляція діяльності, в т. ч. відсутність визначення в українському законодавстві поняття «енергетичний кооператив»; відсутність податкових пільг.

Найпростіший приклад енергетичного кооперативу в українських умовах – це кілька господарів, які об’єднались для того, щоб купити спільнокоштом щеподробилку. Цей простий пристрій коштує, починаючи від 25 000 гривень, проте далеко не кожен господар в Україні може дозволити собі його придбати. Та й простоювати така щеподробилка буде у індивідуального власника 90% часу.

Але, поєднання фінансових зусиль невеликої мікрогромади надає відчутні переваги усім її членам. Щепа прекрасно горить в котлах, а кожен із членів кооперативу може використати щеподробилку, щоб забезпечити себе щепою на опалювальний сезон. Крім того, щеподробилка дозволяє перетворювати на паливо практично будь-які залишки дерева, котрі раніше стали б сміттям. При сучасній ціні газу та інших енергоносіїв, така спільна інвестиція членів кооперативу у щеподробилку – більш, ніж виправдана і окуповується буквально за один сезон.

Така модель – це лише початок. Енергетичні кооперативи можуть виробляти брикети/пелети, вирощувати енергетичну вербу, будувати біогазові та сонячні електростанції. Українське законодавство має ряд проблем, що створюють обмеження для розвитку енергетичних кооперативів, проте вже сьогодні можливості для застосування кооперативної моделі в енергетиці вражають.

Енергетичні кооперативи дозволяють українцям забезпечувати велику кількість власних потреб, пов’язаних із енергією без взаємодії із державою, не чекаючи чергової постанови НКРЕКП, уряду чи доброї волі монополістів. Довіра та спільна дія дозволяють забезпечити себе паливом, отримати гуртові знижки на утеплення чи енергетичне обладнання, налагодити спільне виробництво енергії чи енергоресурсів (наприклад, пелет чи брекетів).

Передбачається в рамках співпраці Демидівської селищної ради та громадської організації «Екоклуб» (м. Рівне) створення енергетичного кооперативу. Фахівці громадської організації нададуть вичерпну консультативну підтримку та юридичну допомогу у реєстрації кооперативу. Також передбачено участь у конкурсі грантів, в результаті якого новостворений кооператив зможе отримати фінансову підтримку для придбання технічного обладнання.

Якщо Вас зацікавила така пропозиція або Ви потребуєте більше інформації, звертайтесь у відділ економічного розвитку, інвестицій та регуляторної діяльності Демидівської селищної ради. Контактна особа – Сергій Щербатюк, тел. 096-9502788.

Фото без опису