1 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбулась ХІ Всеукраїнська олімпіада «Юні знавці Біблії» за загальною темою «Християнство – духовний вибір українського народу». Змагались діти дошкільного віку та учні 1-6 класів із вісімнадцяти областей України. Щаслива нагода взяти участь у конкурсних випробуваннях  випала на долю учнів Демидівського ліцею. Чекан Любаву, Петрука Максима, Процюк Діану, Музучку Катерину при вході на територію  закладу привітно зустрів цар Соломон зі своїм помічником. Діти мали можливість сфотографуватися з ними. Багато цікавих історичних фактів дізнались учні з вуст директора музею під час екскурсії навчальним закладом. Незабутні враження від відвідин підземелля, студентсько – викладацького храму преподобного Федора Острозького, парку, наукової бібліотеки. На урочистому відкритті ХІ Всеукраїнської олімпіади «Юні знавці Біблії» звучали зворушливі вітальні  слова начальника управління освіти та науки Рівненської обласної державної адміністрації Таргонського Г.М., Жуковського В.М., професора   університету «Острозька академія», Бондарчука О. М., магістра богослов’я, Боба Бьоркла, президента Східноєвропейської місії, Техас, США, Матер’ян Естер, студентського декана гуманітарного факультету. По – батьківськи щиро назвав всіх учасників олімпіади  переможцями і побажав успіхів ректор закладу Пасічник І. Д . Зачарувала  присутніх молитва «Отче наш» у виконанні хорового колективу Національного університету «Острозька академія». За різними віковими категоріями складались тести на знання Святого Письма і за його результатами визначені переможці. Дипломом ІІІ ступеня нагороджено ученицю 4 класу Демидівського ліцею  Музичку Катерину.

Кожен учасник  підготував удома творчу роботу, у якій зображена історія зі сторінок Біблії, що яскраво демонструє певні християнські цінності. Під час олімпіади діти представляли творчу роботу, усно описували зображену біблійну історію, виконували вірш, пісню, що прославляє Бога.

Чекан Любава зворушливо та емоційно розповідала про вдячність ( творча робота – «Вдячне сердечко»), розкрила свій юний талант при виконанні пісні «Сонячний зайчик» і отримала Грамоту за емоційне виконання твору, що прославляє Бога.

 Петрук Максим переконливо говорив про миролюбність, демонструючи свій виріб «Будиночок мрії», який побудований на міцному підмурівку, у якому панує любов, мир, прощення і добро. Пісеньку «Острівець любові» Максим виконував під аплодисменти всієї зали. Журі високо оцінило його виступ, нагородивши Грамотою за виявлені особисті таланти під час демонстрації творчої роботи.

Музичка Катерина презентувала писанки, виготовлені власноручно  на гуртку «Писанкарство» (керівник Скоропадський Ю.А.), розповідала легенди, демонструючи слайди, виконала пісню «Писанка», « Я – маленька українка».  Виступ Катерини  названо потужним і  її було нагороджено Грамотою за використання народних традицій при презентантації творчої роботи.

Процюк Діана розповідала про «Духовні плоди», виконала пісню. «Плід же Духа – любов, радість, мир, довготерпіння, ласкавість, доброта, віра, лагідність, стриманість». (До Галатів 5: 22-23). Під час виконання пісні «Молитва за Україну» разом з Діаною співали члени журі, всі присутні. Процюк Діану нагороджено Грамотою за розкриття власних творчих здібностей під час презентації.

За прекрасними  виступами дітей стоїть титанічна праця при виготовленні виробів, підготовці до тестів на знання  Біблії. Розпочинали підготовку до олімпіади в більшому складі. У всіх дітей є великі здібності, бажання вивчати Слово Боже і при наполегливості, відповідальності, зібраності успіх обов’язково прийде. Щиру вдячність хочеться висловити  батькам за розуміння, за підтримку, за допомогу у підготовці до олімпіадних випробувань, Чекан Н. О. за допомогу у підборі конкурсних  пісенних творів. Батьки дітей учасників олімпіади разом із своїми дітьми досліджували Святе Письмо.

Після завершення олімпіадних випробувань на дітей чекали ігри та розваги від царя Соломона на стадіоні.

Закриття та нагородження учасників олімпіади відбулося в студентсько – викладацькому храмі преподобного Федора Острозького. По завершенню відбувся подячний молебень.

Втомлені, проте радісні та щасливі, діти з піснею повертались на Демидівщину. Дорога додому завжди видається коротшою. Автомобіль «Тойота», любязно наданий дітям, з привітним та приємним шофером, став незабутнім атрибутом подорожі.

Приємно за дітей, які мали змогу славити Ім’я Боже в одному із найславетніших вищих навчальних закладів України.

Хочеться вірити в те, що вічні християнські цінності заповнять порожнечу в душах нашого молодого покоління. Це наше майбутнє, майбутнє нашої України. Досліджуючи Біблію в сім’ї, церкві, школі, звертаючись до Бога, ми зможемо показати всьому світу, що Україна славна своїми традиціями виховання на повазі до старших, миролюбності, терпеливості, лагідності, доброму та милосердному ставленнні до ближніх.

Любити ближнього – як складно і як просто. Не з примусу, не з шани чи за щось.

Прийти до нього в дім приємним, добрим гостем і запитати: «Як тобі жилось?»

Любити ближнього – сказать йому про Бога, що Він один – любов понад усе,

Що наші всі проблеми, всі тривоги він на Собі з любов’ю понесе.

Зумій чужу біду узять на плечі, байдужість вся із серця хай спливе.

Бо у душі твоїй не має порожнечі: як не любов, то ненависть живе.

 

Кіндратів І.С., вчитель християнської етики Демидівського ліцею.