Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що будь-яке використання найманої праці має бути оформлене роботодавцями відповідно до вимог чинного законодавства.

 

Звертаємо увагу, що допуск працівника до роботи за трудовим договором можливий після направлення відповідного повідомлення до територіального органу податкової служби. Крім того, якщо працівник приймає рішення працювати за трудовим договором, то має написати заяву про прийняття на роботу та надати необхідні документи. В свою чергу роботодавець забезпечує укладання трудового договору, видає наказ чи розпорядження про прийняття працівника на роботу та ознайомлює з ним працівника, направляє повідомлення до територіального органу податкової служби і лише після цього працівник допускається до роботи. 

 

Нагадуємо, що трудовий договір – це документ, який регулює відносини між працівником і роботодавцем. Він визначає права і обов’язки обох сторін, умови праці, заробітну плату, термін дії, порядок зміни і розірвання. Договір може бути строковим або безстроковим, з повним або неповним робочим часом, основним або за сумісництвом залежно від характеру роботи і бажання сторін. 

 

Відповідальність юридичних та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю, передбачена частиною другою ст. 265 КЗпПУ.

 

Таким чином, виявлений органом ДПС в ході проведення фактичної перевірки факт не оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) є достатньою підставою для накладення на суб’єкта господарювання штрафу, визначеного частиною другою ст. 265 КЗпПУ.

 

Оформлення трудових відносин роботодавцями з найманими працівниками – це забезпечення соціальних гарантій громадян та надходжень до бюджету.

 

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX