Фото без опису

До уваги мешканців Демидівської громади!

  Рослини первоцвіти – перші вісники та символи весни, які першими зацвітають і дарують людям свою тендітну красу. Розпускання цих квітів  відбувається ще до появи листків на деревах. У багатьох первоцвітів забарвлення яскраве, весняне, квіти золотисті, блискучі, неначе сонце, голубі, як весняне небо, бузкові та білосніжні. Більшість з цих рослин занесена до Червоної книги України.    Державна екологічна інспекція Поліського округу повідомляє, що у  весняний період триває масова торгівля різними видами раноцвітних об'єктів рослинного світу, в тому числі які занесені до Червоної книги України, є рідкісними та перебувають під загрозою зникнення.

    Частиною 4 статті 9 Закону України «Про рослинний світ» торгівлю лікарськими та декоративними видами рослин та їх частинами (корені, стебла, плоди тощо), зібраними в порядку загального використання природних рослинних ресурсів ЗАБОРОНЕНО.

    Торгівля на ринках рослин занесених до Червоної книги України, дикорослих рослин, у тому числі лікарських, заборонена відповідно до абзацу 5 пункту 41 Правил торгівлі на ринках (наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 26.02.2002 № 57/188/84/105, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 22.03.2002 за № 288/6576).

 Відповідальність за дане правопорушення передбачена частинами 1, 2 статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Первоцвіти прекрасні, але тільки в їх природному середовищі, зрізані квіти матимуть свіжий вигляд лише декілька днів, а потім відправляться на смітник. Тому закликаємо всіх небайдужих громадян не залишати без уваги жодного факту торгівлі рідкісними видами рослин, а також не зривати, не продавати та не купувати перших весняних квітів заради збереження їх краси для майбутніх поколінь! Краще вирушайте на прогулянки до найближчих парків, лісів та насолоджуйтесь красою та отримуйте естетичне задоволення від можливості побачити цілісну картину рослинного світу в природному стані.