Фото без опису

Успішна практика роботи

 

В Дубенському районному секторі № 1 філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області є волонтер – Пекарський Ярослав Анатолійович якому 54 роки. Пенсіонер ОВС з 2010 року, командир громадського формування «Захист» Демидівської селищної ради Рівненської області. Формування нараховує 18 громадян. Це люди різних професій та віку – небайдужі до життя громади. Окрім багатьох функцій, що виконує громадське формування є зокрема профілактична робота щодо недопущення порушення громадського порядку громадянами (в тому числі суб’єктами пробації).

Пекарський Я.А. входить в церковну десятку Свято-Михайлівської церкви  с. Княгинине.

В Пекарському Я.С. присутня така риса як самовіддача, не сторонній до проблем громади.

З початку повномасштабного вторгнення РФ – Пекарський Я.С. є керівником Княгининського старостинського округу самооборони громади. Зі зброєю в руках охороняє спокій жителів та корегує діями учасників територіальної оборони.

Принципова позиція Пекарського Я.А. – жити по законах божих та робити все можливе для покращення життя громади.

У волонтера пробації Пекарського Я.А. загострене відчуття справедливості та тонке почуття гумору. Він твердо переконаний, що порядок у місці де проживає має бути і все в рамках чинного законодавства. Із суб’єктами пробації проводить дієву соціально-виховну та профілактичну роботу.

Для прикладу: перебував на обліку суб’єкт С. якому 23 роки. Ще будучи неповнолітнім 7 років тому даний громадянин вже перебував на обліку підрозділу та був дуже проблемним. Тоді ще стосовно даного засудженого за неодноразове притягнення до адміністративної відповідальності служба пробації направляла клопотання до суду про скасування  іспитового строку. Пройшло багато часу і даний громадянин знову став клієнтом служби пробації та цього разу завдячуючи, в тому числі, профілактичній роботі проведеній волонтером (це неодноразове проведення виховних бесід як за місцем проживання, так і за місцем роботи) у даного суб’єкта пробації під час перебування на обліку не було скоєно жодного правопорушення, він багато чого переосмислив та усвідомив і, як результат – звільнений від відбування покарання.

Ще один приклад: серед наших клієнтів пробації певною мірою розповсюджене явище як дружба із зеленим змієм. Так, у засудженого Г. досить часто збиралися вдома специфічний контингенту любителів алкоголю та як продовження – постійні п’яні гульки  і всілякі такі наслідки розпутного життя.  Завдяки профілактичній роботі волонтера за місцем проживання тоді ще засудженого Г. значно поменшало побутових правопорушень. Суб’єкт пробації в подальшому звільнений від відбування покарання.

Якщо коротко то із кожним клієнтом, що перебуває зараз на обліку у Дубенському РС № 1 пробації наш волонтер має безпосередній контакт та своєю небайдужістю до життя громади проводить таку важливу та потрібну як для клієнтів пробації, так і громади, профілактичну роботу щодо недопущення адміністративних правопорушень та кримінальних злочинів.

 

Начальник Дубенського РС № 1 філії

ДУ «Центр пробації» у Рівненській області

майор внутрішньої служби                                               Володимир ФЕДІНЧИК

 

27.09.2022

Фото без опису