Якщо маєте податковий борг, Вам можуть обмежити виїзд за кордон
На Рівненщині чимало суб’єктів господарювання та громадян мають заборгованість перед бюджетом зі сплати податків, зборів та платежів, що контролюються податковими органами. Зокрема, юридичні особи боргують бюджету 524,0 млн грн, а фізичні особи – 134,6 млн гривень.
Як наголошує заступник начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Владислав Грабовий, наявність податкового боргу призводить до негативних наслідків не тільки для державної казни, а й для самого платника. Але не всі платники податків усвідомлюють, або хоча б знають про наслідки такої заборгованості. Відносно боржників податківцями можуть вживатись відповідні заходи, серед яких надсилання податкових вимог, опис майна у податкову заставу, реєстрація податкової застави в державних реєстрах тощо.
На жаль, податковий борг тягне за собою не лише грошові втрати. Фізичні особи або посадові особи юрособи-боржника (директор, головний бухгалтер) можуть отримати ще й заборону на виїзд за межі України. Адже, використовуючи своє право, податкові органи звертаються до органів державної виконавчої служби з ініціативою обмеження в судовому порядку у виїзді боржників за кордон.
Так, Законом України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» встановлено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, зокрема якщо він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому
виконанню в порядку, встановленому законом, до виконання зобов’язань. Примусове виконання рішень судів в Україні покладається на державну виконавчу службу.
Це означає, що податковий борг може привести до заборони на виїзд тоді, коли документи про його стягнення потрапили до державного виконавця. Підставами для цього є:
- судове рішення, що набуло чинності, про стягнення податкового боргу стосовно фізичної особи/ФОП/юридичної особи та його не виконали добровільно;
- ФОП/фізична особа не сплатили (посадова особа юридичної особи не здійснили дій для сплати) недоїмку з ЄСВ відповідно до вимоги протягом 10 днів з моменту її отримання.
Податківці наголошують, що головна мета Служби - не просто стягнути наявний податковий борг чи обмежити виїзд боржника за кордон, а, насамперед, упередити появу боргу шляхом стимулювання платників податків до самостійної сплати зобов’язань. А перевірити інформацію про наявність чи відсутність податкової заборгованості кожен може самостійно в електронному кабінеті платника на вебпорталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua/).

На Рівненщині дев’ять з десяти звітних документів платники податків подають в електронному вигляді
За підсумками січня-жовтня 2021 року Головним управлінням ДПС у Рівненській області було прийнято понад 370,6 тисячі звітних документів. З них майже 334,04 тисячі звітів, або 90 % від загальної кількості подано платниками податків за допомогою електронних сервісів.
Як зазначає в.о. начальника ГУ ДПС в області Віталій Чуй, громадяни та представники підприємництва розуміють, що безконтактна взаємодія – комфортна і безпечна, що особливо актуально у період пандемії COVID-19. Крім того, електронний формат взаємодії з контролюючим органами зручний, не вимагає значних витрат часу та спеціальної підготовки. Маючи електронний цифровий підпис, який можна отримати у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, як фізична особа, так і суб’єкт господарювання може працювати в Електронному кабінеті, що розміщений на вебпорталі ДПС.

# Одноразове декларування: яким чином декларант може скористатися правом одноразового (спеціального) добровільного декларування, у разі наявності у нього коштів в національній та іноземній валютах у готівковій формі?
 Відповідно до п.п. «г» п. 5 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктами декларування не можуть бути, зокрема, кошти в національній та іноземній валютах, які на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації (далі – Декларація) перебувають у готівковій формі.
Разом з тим, п. 9 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України (далі – спеціальні рахунки) до подання Декларації.
Декларант з метою забезпечення виконання положень п. 9 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ звертається до банку для відкриття спеціального рахунку. Порядок відкриття, закриття, зарахування коштів на спеціальний рахунок і здійснення контролю за операціями за таким рахунком встановлюються Національним банком України.
Таким чином, декларант, який бажає задекларувати кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі, повинен до подання Декларації розмістити такі кошти на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України.