Понад 7,5 мільйонів гривень плати за ліцензії на право торгівлі підакцизними товарами надійшло до місцевих бюджетів Рівненщини



Як повідомили в Головному управлінні ДПС у Рівненській області, за січень-квітень 2021 року за право оптової, роздрібної торгівлі та зберігання підакцизних товарів суб’єкти господарювання області сплатили до місцевих бюджетів 7,567 млн. грн., що на 1,384 млн. грн. перевищує показники аналогічного періоду минулого року.

Всього на території області здійснюють діяльність з реалізації та зберігання підакцизних товарів:

- 2342 суб’єкта господарювання роздрібної торгівлі алкогольними напоями;

- 1780 суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі тютюновими виробами;

- 32 суб’єкта господарювання оптової торгівлі пальним;

- 56 суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі пальним;

 - 632 суб’єкта господарювання, які здійснюють діяльність зі зберігання пального.

Нагадуємо, що Державною податковою службою України створено новий сервіс щодо оперативного автоматизованого повідомлення суб’єктів господарювання про сплив терміну чергового платежу за ліцензію, призупинення дії ліцензії, анулювання ліцензії на певний вид діяльності.

Повідомлення про внесення чергового платежу за ліцензію автоматично формується в інформаційно-телекомунікаційних системах ДПС та направляється суб’єкту господарювання за 30, за 20, за 10 та 5 днів до настання терміну сплати за ліцензію через «Електронний кабінет».


Не втрачайте можливість врегулювати податковий борг



В Головному управлінні ДПС у Рівненській області звертають увагу платників податків, які мають податкові борги, що до 09 червня 2021 року у них є можливість врегулювати такі борги.


Як роз’яснила заступник начальника ГУ ДПС в області Зоя Хоній, у разі погашення у повному обсязі грошовими коштами платниками податків протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом України №1072 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SАRS-СоV-2» (з 10.12.2020) суми податкового боргу (основного платежу), що виник станом на 1 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов’язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, підлягають списанню за заявою платника податків.


Тож платникам потрібно не зволікати з такою можливістю, адже до 09 червня залишилось обмаль часу!


У разі необхідності отримання додаткової інформації щодо врегулювання податкового боргу можна звертатись до Центрів обслуговування платників або до фахівців по роботі з податковим боргом за телефоном (0362) 642100.


Довідково: по Рівненській області станом на 01.05.2021 року податковий борг до Зведеного бюджету з врахуванням боржників, які перебувають у процедурах банкрутства, становив 652,5 млн гривень. З них: податковий борг економічно-активних боржників – 152,9 млн грн; борг банкрутів – 85,4 млн грн, решту склали інші борги.


За місяць, в якому фізичні особи - підприємці набули право на пенсію за віком або за вислугою років, ЄСВ сплачується в повному обсязі

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що відповідно до пп. 4, 5 та 5 прим. 1 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» фізичні особи підприємці (ФОП), в тому числі ФОП - платники єдиного податку, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства (якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах) є платниками єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Згідно з частиною четвертою ст. 4 Закону № 2464 особи, зазначені у пп. 4, 5 та 5 прим. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464 звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

ФОП, в тому числі ФОП - платники єдиного податку, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства, які набули статус пенсіонера за віком або за вислугою років, або особи з інвалідністю та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, звільняються від сплати за себе ЄСВ з наступного місяця після набуття такого статусу.

Оскільки пропорційний розрахунок бази нарахування ЄСВ для даних категорій платників Законом № 2464 не передбачений, то місяць, в якому такі особи набули право на пенсію за віком або за вислугою років, або статус особи з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, відноситься до базового звітного періоду, за який сплачується ЄСВ.