Фото без опису

Рівненщина сплатила до державного бюджету понад 9 мільйонів гривень акцизного податку

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що на території області зареєстровано 12 суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво підакцизної продукції, а саме 10 виробників пива та по одному виробнику спирту етилового та тютюнових виробів.

Протягом січня - квітня 2021 року даними суб’єктами господарювання збільшено виробництво та реалізацію власної продукції. Відповідно задекларовано та сплачено до державного бюджету акцизного податку з реалізації продукції на загальну суму 9,3 млн. грн., що 9,0 мільйонів гривень перевищує надходження минулого року.

Працюючим ФОПам необхідно самостійно контролювати сплату ЄСВ роботодавцями Фізичні особи-підприємці, які є одночасно найманими працівниками, звільняються від сплати єдиного внеску за себе, оскільки страховий платіж за них уже здійснює роботодавець. Така норма поширюється на усіх підприємців, незалежно від того, на якій системі оподаткування вони перебувають. Однак, це не стосується сумісників.

Слід також пам’ятати – ЄСВ, сплачений роботодавцем, не повинен бути меншим за законодавчо встановлений мінімальний рівень страхового внеску, тобто не менше 1320 гривень, та не більшим за максимальний – 90 тисяч гривень.

Також підприємцям-найманим особам слід переконатися, що роботодавець не лише нараховує за них ЄСВ, а й сплачує його та не боргує перед Пенсійним фондом. Адже у випадку несплати роботодавцем єдиного внеску, зобов’язання зі сплати лягатимуть на підприємця, як і штрафні санкції у випадку недоїмки. Перевірити нарахування та сплату роботодавцем єдиного внеску з отриманої заробітної плати найманий працівник може в Пенсійному фонді, звернувшись особисто чи через офіційний портал Електронних послуг Пенсійного фонду, та безкоштовно отримати Довідку про застраховану особу (форма ОK- 5 чи OK-7). Такий контроль варто здійснювати щомісяця.

Варто зазначити, що податкова служба має доступ до персоніфікованих відомостей застрахованих осіб про заробітну плату, на яку нараховано та з якої сплачено страхові внески. Тобто, фізичні особи-підприємці або особи, які провадять незалежну професійну діяльність, не повинні додатково повідомляти контролюючі органи про факт сплати за них єдиного внеску роботодавцем.

Водночас, підприємець, за якого роботодавець сплачує ЄСВ, може при бажанні й надалі сплачувати за себе страхові внески, та у такий спосіб збільшити свої внески до Пенсійного фонду, від загальної суми яких, згодом йому й розраховуватимуть пенсійні виплати. Такі внески, знову ж таки, не можуть бути меншими за мінімально встановлений розмір та більшими за максимальний рубіж.

До відома громадян: майно особи, яка має податковий борг, передається у податкову заставу

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що станом на 01.05.2021 року на Рівненщині загальна сума боргу громадян по сплаті податків складає 119221,6 тис. грн., з них податок на землю - 23645,4 тис. грн., податок на нерухоме майно - 15219,6 тис. грн., транспортний податок - 556,4 тис. грн. Крім того громадяни, заборгували до бюджету 36251,4 тис. грн. ПДФО та 2461,3 тис. грн. військового збору.

Звертаємо увагу, що громадяни, які не зареєстровані суб’єктами господарювання, можуть перевірити наявність податкового боргу через Електронний кабінет платника на сайті ДПС України. При зверненні до зазначеного меню https://cabinet.tax.gov.ua Електронного кабінету відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію по відкритих інтегрованих картках платника. Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, що сертифікований у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Податкова служба області звертається до тієї частини громадян, які обрали позицію зволікання із сплатою податків. Пояснюємо, що майно особи, яка має податковий борг, передається у податкову заставу. Згідно з вимогами ст. 87 Податкового кодексу органи ДПС звертаються до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу за рахунок активів фізичної особи — боржника. Стягнення податкового боргу за рішенням суду здійснюється тільки державною виконавчою службою відповідно до Закону «Про виконавче провадження».

Окрім зазначених вище шляхів погашення боргу, державна виконавча служба може застосувати обмеження у праві виїзду боржника за межі України на підставі відповідного рішення суду.

Тому, шановні платники податків, з метою упередження несподіваних та небажаних випадків, що призводять до вище перелічених наслідків, своєчасно піклуйтеся про порядок у сплаті податків, а у разі виникнення питань - своєчасно звертайтеся до податкової служби.