До уваги власників державних актів на право власності на землю старого зразка.

 

Під поняттям "державний акт про право власності на землю старого зразка" Держгеокадастр має на увазі державний акт, виданий з 1993 до 2003 року. Він червоного кольору.

Фото без опису

 

Дуже часто трапляються випадки, коли на Публічній кадастровій карті відсутні відомості про земельні ділянки, і громадяни вважають, що такі земельні ділянки вільні та перебувають у запасі.

Тому, з метою наповнення Державного земельного кадастру відомостями про земельні ділянки, усім власникам державних актів старого зразка необхідно якнайшвидше привести цей документ у відповідність до сучасних норм і вимог законодавства у сфері регулювання земельних відносин.

Для того, щоб вільно розпоряджатися власною земельною ділянкою (дарувати, продавати, здавати в оренду, використовувати як заставу в банку) та для запобігання рейдерству, земельній ділянці необхідно присвоїти кадастровий номер. Без кадастрового номера власник ділянки фактично не має права розпоряджатися нею.

Для цього слід звернутися до землевпорядної організації для розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Така послуга надається на платній основі на умовах та в строк, що визначені договором з розробником документації із землеустрою.

На підставі розробленої технічної документації державний кадастровий реєстратор вносить земельну ділянку до державного земельного кадастру та здійснює присвоєння кадастрового номера земельній ділянці. Виконання вказаних вище дій підтверджує виданий реєстратором витяг з Державного земельного кадастру.

Перелік суб’єктів господарювання, які здійснюють землевпорядні, геодезичні та землеоціночні роботи на території Рівненської області можна отримати на сайті Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області за посиланням: https://rivnenska.land.gov.ua/info/zemlevporiadni-orhanizatsii/