Хто на Демидівщині має сплатити податок за «зайві» квадратні метри

 

Добігає до закінчення серпень, а отже, спливає термін сплати громадянами податку на нерухоме майно. Жителі краю, які не заплатять податок за квартири і будинки, наражають себе на штрафні санкції.

“Згідно з вимогами Податкового кодексу, податкове зобов’язання може бути нараховане за звітні роки в межах 1095 днів. Тобто трьох років”, – пояснює начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області Людмила Кончук. - «Податок потрібно заплатити протягом двох місяців з моменту отримання податкового повідомлення-рішення. Якщо ж громадянин не сплатить податок до 30 днів – штраф становитиме 10%, від 30 днів – 20%».

Тож, хто з жителів Демидівської ОТГ, коли і за які «зайві» квадратні метри має сплачувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Як пояснює Людмила Кончук, податок на житлову нерухомість сплачують громадяни, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Якщо об'єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку. Тобто незалежно від кількості осіб, зареєстрованих (прописаних) на житловій площі, податок розраховується виключно для її власника/власників.

Розмір податку залежить від площі житла. Платити за квартиру до 60 квадратів і за будинок до 120 не потрібно, а ось за кожен наступний метр доведеться сплатити податок. До прикладу, якщо площа квартири 95 м2, то податок буде нараховано за 35 м2.

Ставка податку на загальнодержавному рівні обмежена, — не більше 1,5 % від мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за 1 м2.

Зверніть увагу, що громадяни сплачують у поточному році податок за минулий рік. У 2019 році розмір мінімальної заробітної плати становить 4173 грн, таким чином, максимальна ставка податку становитиме 62,59 грн за 1 м2. Ставки податку на нерухомість встановлюються рішенням сесії селищної ради. Наприклад, ставку податку на одноквартирні будинки масової забудови встановлено на рівні 0,3% від мінімальної зарплати (12,52 грн).

Хто обчислює суму податку на нерухомість? Обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника нерухомості. Податкові повідомлення-рішення, у яких зазначена сума нарахованого податку та відповідні платіжні реквізити, на які слід сплатити податок, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня 2020 року, а сплатити суму зазначеного в них податку потрібно протягом 60 днів після отримання.

Що робити, якщо громадянин не отримав податкове повідомлення-рішення? У такому випадку власники житлової нерухомості можуть звернутися до контролюючого органу за місцем проживання та провести звірку даних щодо: об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

Жителі Демидівщини можуть звертатись до територіальних ЦОПів. Адреси та телефони за посиланням.

Зверніть увагу, якщо поштова служба не може вручити податкове повідомлення через те, що платника немає за місцем реєстрації або він відмовився прийняти повідомлення, податкове повідомлення вважається врученим з дати його вкладення поштовою службою до абонскриньки громадянина.