Ріст тарифів на електроенергію, зміни в нарахуванні субсидій – змушують людей шукати економніші й вигідніші варіанти обслуговування власних потреб. Все більше стає прихильників альтернативної енергетики – вітряної, теплової чи сонячної. Про останню розповімо сьогодні у матеріалі, який підготовлений в рамках Днів сталої енергії, що проходять в Демидівській обєднаній територіальній громаді з 22 по 26 червня.

За словами енергоменеджера селищної ради Тараса Гачевського, існують два види використання сонячних електростанцій – у приватному секторі й промислового значення. У приватному секторі без ліцензії держава дозволила встановлювати електростанції потужністю до 30 кВт. Надлишок згенерованої енергії приватне домогосподарство може продавати в єдину систему енергомережі. У промисловості – юридична особа бере в оренду земельну ділянку, отримує ліцензію на генерацію сонячної енергії і продає її державному підприємству «Енергоринок», яке зобов’язане купити електроенергію по «зеленому тарифу». На сьогодні цей грошовий показник один з найвищих у Європі. Ставка коригується кожного кварталу й прив’язана до євро. На сьогодні 1 кВт дорівнює близько 4,5 гривень – це дуже вигідно.

Сонячні батареї або сонячні фотоелектричні модулі перетворюють світлову енергію сонця на електричну. Використовуються вони зазвичай у складі сонячних або вітросонячних джерел.

Цікавляться альтернативними видами енергії й у Демидівській ОТГ. Окрім того, що люди забезпечують своє домогосподарство на 100% електроенергією, частину невикористаної сонячної енергії можна продавати в загальні електромережі та отримувати компенсацію від держави, так званий «зелений тариф», який зараз складає 427,93 копійки за один кіловат (ціна постійно змінюється).

В травні 2019 року в домогосподарстві смт Демидівка по вул. Набережній було встановлено сонячну електростанцію потужністю 30 кВт, яка призначена для власних потреб домогосподарства електроенергією та продажу її надлишків за особливими умовами «зеленого тарифу». До складу електростанції входять 108 сонячних панелей Raisen Solar 315, інвертор Huawei Sun 2000 33KTL-A, захисна арматура та відповідний лічильник. Монтаж даного обладнання проводився власними силами, підключення електрообладнання виконувало спеціалізоване підприємство.

Потужність такої сонячної електростанції протягом з травня 2019 по травень 2020 року дала змогу виробити із сонячного випромінювання 40 тис. кВт електроенергії, з яких 2,5 тис. кВт спожито за власними потребами, різниця виробленої потужності передано в загальну електромережу ПАТ «Рівнеобленерго».

– Для людей, окрім безкоштовної електроенергії – це ще й стабільний підробіток, який не потребує фізичних зусиль, – пояснює причину встановлення сонячної електростанції Анатолій Андрійович. – Щоб отримувати кошти, варто встановлювати сонячну електростанцію (СЕС) потужністю не менше 10 кВт – на це піде близько 250-350 тис. грн. За п’ять років така установка окупається повністю.

За словами чоловіка електроенергія збирається цілий рік: взимку менше, влітку – більше. Додаткового обслуговування обладнання не потребує. Система не боїться ні граду, ні блискавки, ні снігу. Термін придатності залежить від якості системи й складає від 15 до 25 років. Сонячне проміння можна використовувати не лише задля електроенергії. Якщо встановити додатковий інвертор – можна нагрівати воду й опалювати приміщення.

Сонячні електростанції покращують якість напруги, й у залежності від можливостей підтягують лінії до 230 вольт. На сьогодні у Демидівській ОТГ місцевими спеціалістами РЕМу до СЕС підключено 4 приватні домоволодіння – два в смт Демидівка, по одному в селах Дубляни і Лопавше. За інформацією енергопостачальної компанії, перш за все варто визначитися з потужністю, яку хочете підключити й ототожнити її з можливостями будинку (заключити договір з РЕМом про постачання електричної енергії заданої потужності). Будинок до якого підключають сонячну електростанцію, повинен бути зданий в експлуатацію і мати свідоцтво на право власності. Час підключення залежить від наявності дозволеної потужності. Збільшення потужності чи проведення з нуля до 16 кВт займає 10 днів на розробку технічних умов, 20 днів на монтаж електроустановок за умови що не потрібна реконструкція лінії (стовпи ставити, дроти натягувати) . Якщо потрібна – це займає від 30 до 120 робочих днів.

Сонячну електростанцію на 30 кВт встановив вдома житель с. Лопавше Ярослав Пограничний:

– Весь цивілізований світ користується природними дарами, конвертуючи їх в електроенергію. На Західній Україні й у південних областях люди масово використовують свої паї як основу для сонячної електростанції. Їм фінансово вигідніше встановити СЕС, ніж засіювати поля. При всьому, вони ще й не забруднюють атмосферу.

Ярослав Антонович розповідає, що час монтування електростанції залежить від кількості панелей та місця розташування. Якщо це рівна поверхня – це займає близько 10 днів, якщо дах – до 20.  Найважливіше виставити панелі під правильним кутом. Тому кожен випадок індивідуальний – десь має бути фундамент чи каркас, десь потрібно визначитися з правильною стороною світу і пам’ятати, що дах має «дивитися» строго на південь. Замовник сам обирає, де вигідніше поставити установку, а регулюють спеціалісти.

У підсумку можна зазначити, що за альтернативними джерелами енергії - майбутнє. Вони – доступні, екологічно чисті й автономні. Звичайно, сьогодні назвати процедуру встановлення сонячної енергосистеми дешевою не можна. Але варто порахувати, скільки ви платите за електроенергію за рік, за десять років?..