Фото без опису

ДЕМИДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СЕКТОР ФІЛІЇ ДЕРЖАВНОЇ УСТАНОВИ «ЦЕНТР ПРОБАЦІЇ» У РІВНЕНСЬКІЙ ОБЛАСТІ

інформує:

Пятирічний рубіж Закону України «Про пробацію»

Прийнятий Верховною Радою України 5 лютого 2015 року Закон України "Про пробацію" розроблено з урахуванням міжнародного та європейського досвіду пробації. Тому його прийняття сприяло реальному наближенню української системи юстиції до міжнародних стандартів.

Пробація представляє собою систему виконання покарань без позбавлення волі, орієнтовану не лише на контроль та нагляд за засудженими, а й на надання консультаційної допомоги у напрямі зміни умов життєдіяльності правопорушника.

 Головна мета пробації безпека суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності.

 

Пробація представляє собою систему виконання покарань без позбавлення волі, орієнтовану не лише на контроль та нагляд за засудженими, а й на надання консультаційної допомоги у напрямі зміни умов життєдіяльності правопорушника.

Пробація – це не уникнення відповідальності злочинцем, пробація забезпечує баланс між покаранням, потребами правопорушника та інтересами суспільства;

Пробація – це можливість для особи, яка вчинила правопорушення, змінитись без ізоляції від суспільства, отримати необхідну підтримку на шляху до змін, зберегти сімейні стосунки, роботу та житло;

 

Пробація – це прогресивний "інструмент" виправлення правопорушників, який працює ефективно лише за умови розуміння та підтримки громади;

 

Пробація – пріоритет цивілізованої системи правосуддя у всьому світі!

 

Переваги пробації

Для держави це зниження злочинності та кількості ув’язнених осіб, позитивний економічний ефект – утримання правопорушника в місцях позбавлення волі набагато джорожче для держави, ніж перебування особи на пробації, дотримання міжнародних стандартів та європецських цінностей.

Для суспільства це   убезпечення громади від вчинення повторних злочинів, справедливе здійснення правосуддя: обрання покарання необхідного і долстатнього для виправлення.

Для правопорушника – можливість змінитися без ізоляції від суспільства, патдримка на шляху до змін, збереження сімейних стосунків та зв’язків у громаді, збереження роботи та житла.

Щодо діяльності Демидіського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області повідомляємо:

Станом на лютий 2020 року на обліку підрозділу  перебуває 23 засуджених до кримінального покарання із застосуванням іспитового строку, з них 1 неповнолітній, 1 – засуджений до покарання у вигляді громадських робіт, 6 – до стягнення у виді суспільно корисних робіт (застосовується судом до злісних неплатників аліментів), 1 – до стягнення у виді громадських робіт, 1 – засуджений до штрафу. Також з початку року щодо 3 обвинувачених складені досудові доповіді та щодо 2 обвинувачених досудові доповіді в процесі складання.

Згідно з Положенням про організацію діяльності волонтерів пробації, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 17.01.2017 № 98/5, Демидівський районний сектор філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області запрошує до співпраці волонтерів!

 

Начальник Демидівського районного сектору

філії Державної установи «Центр пробації»

у Рівненській області

капітан внутрішньої служби                                                         Володимир ФЕДІНЧИК

25.02.2020