Оцінка ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення


          Оцінка ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення є найважливішим діагностичним інструментом у системі пробації. Вона дозволяє спрогнозувати поведінку засудженого із ймовірністю вчинення ним повторних злочинів, спираючись на його індивідуальні особливості та життєві обставини. Ця інформація є критично важливою для прийняття судом рішення щодо можливості виправлення засудженого без тюремного ув'язнення, залишаючи його у суспільстві, а також для планування соціально-виховної роботи з суб’єктами пробації.

          З метою підвищення якості застосування цього інструменту працівниками Центру пробації, 23 вересня 2024 року проведено робочу нараду «Проблематика неякісної роботи з інструментом оцінки ризиків, перспективи вирішення проблемних питань працівниками філій та органів пробації».

          Нарада відбулась за участі директора Центру пробації Олега Янчука, його заступників, начальників профільних підрозділів, очільників філій та працівників уповноважених органів з питань пробації, котрі відповідають за напрям соціально-виховної роботи із засудженими.

         У процесі наради було розглянуто такі проблемні питання: особливості проведення оцінки ризиків, зокрема збір та аналіз інформації, проведення мотиваційного інтерв'ювання з засудженими, а також внесення отриманої інформації до Єдиного державного реєстру судових рішень (ЄРЗО).

        Завдяки обміну досвідом та аналізу типових помилок, пробаціонери зможуть більш ефективно проводити підготовку оцінки ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення.

Фото без опису