Питання застосування підприємцями реєстраторів розрахункових операцій не втрачає актуальності. Тож саме тама використання РРО/ПРРО суб'єктами господарювання з врахуванням законодавчих новацій, передбачених Законом України від 30.06.2023 № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», стала приводом для проведення чергового сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Упродовж години начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Андрій Філіпчук відповідав на питання суб’єктів господарювання щодо реєстрації, використання касової техніки та відповідальності, яка передбачена за порушення у сфері розрахункових операцій.

Зокрема, коментуючи нововведення, пов’язані із поновленням відповідальності платників податків за порушення у сфері застосування РРО/ПРРО, посадовець звернув увагу, що на сьогодні, у зв’язку із прийняттям Закону № 3219 відновлено відповідальність за порушення порядку здійснення розрахунків за товари (послуги). Разом з тим, передбачено певні пом’якшення  для бізнесу. Зокрема, низку суб’єктів господарювання звільнено від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО, що вчинені ними у період з 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023 року (крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор). Крім того, для фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку та тих, які не зареєстровані платниками податку на додану вартість, передбачено ряд інших пом’якшень, зокрема, зменшено розміри штрафних (фінансових) санкцій із 100 – 150 % до 25 – 50 % вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг), відповідно.

На питання щодо використання ПРРО в режимі офлайн, Андрій Філіпчук повідомив, що Законом № 3219 внесено зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», відновлено дію абзацу сьомого статті 5 цього Закону, у зв’язку з чим використання ПРРО в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, заборонено. Тож, з 01.08.2023 забороняється робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн. ПРРО працює в режимі офлайн лише в період, протягом якого відсутній зв’язок між ПРРО та фіскальним сервером ДПС.

Спілкуючись з платниками, посадовець звернув увагу на можливість використання підприємцями програмного забезпечення безоплатного ПРРО від ДПС  та ознайомив з порядком його реєстрації.