Головне управління ДПС у Рівненській області  повідомляє, що порядок обчислення суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для фізичної особи визначений  ст. 266 Податкового кодексу України.    

База оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Обчислення суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єкта/об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості виходячи із загальної площі кожного з об’єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку.

ПКУ визначено, що за наявності у власності платника податку об’єкта житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної   особи,  загальна  площа  якого  перевищує  300 кв.  метрів для квартири та/або 500 кв. метрів для будинку, розрахована сума податку збільшується на 25000 грн. на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості .

Податкові повідомлення-рішення про сплату суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки разом з детальним розрахунком суми податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються платнику податку контролюючим органом  до 1 липня року, що настає за базовим податковим  періодом.

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості податок сплачується фізичною особою – платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»