Дубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби  в    Рівненській області інформує, що у поточному році на території  Демидівської громади Дубенського району було встановлено сказ домашньої тварини (собаки).

    Оскільки проблема сказу актуальна в Україні, так як на її території мешкає 22 види диких м’ясоїдних тварин, які є потенційним джерелом збудника сказу в природі, затверджено програму контролю сказу тварин на 2021-2030 роки. Проєкт програми розроблено Держпродспоживслужбою за участі експертів Проєкту ЄС «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні». Експерти також допомогли у проведенні оцінки ризиків поширення сказу на території України. Основним джерелом збудника сказу продовжує залишатись червона лисиця, яка все частіше підходить до помешкань людей.

     Профілактика та ліквідація природного сказу в Україні включає заходи контролю щільності червоної лисиці та вакцинації домашніх собак та котів для створення імунного бар’єру між дикою фауною та людиною і домашніми тваринами.

     Одними із найважливіших завдань для досягнення зазначеної мети є:

-забезпечення стовідсоткового охоплення профілактичними щепленнями проти сказу собак і котів;

-вирішення проблем з утриманням домашніх тварин у містах і населених пунктах, а також відлову, утримання бродячих тварин та різкого зменшення їх кількості в населених пунктах.

     Нажаль, однією з причин виникнення захворювання на сказ домашніх собак та котів залишається безвідповідальне ставлення власників тварин до проведення профілактичних щеплень проти сказу своїм улюбленцям. Таким власникам тварин необхідно знати, що за відмову від щеплення  тварин проти сказу, тобто за невиконання вимог статті 107 КУпАП та статті 37 Закону України «Про ветеринарну медицину» передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу.

      Державні установи ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Дубенщини, в рамках виконання профілактичних та протиепізоотичних заходів, постійно, на безоплатній основі, проводять щеплення домашніх тварин проти сказу. Нехтування правилами утримання домашніх тварин, призводить до поширення сказу та наражає на небезпеку, адже сказ вилікувати не можливо, його можна тільки попередити.   

     Шановні мешканці району, за наявності у Вас собак, котів, не забувайте надавати їх для проведення профілактичних щеплень проти сказу в державні установи ветеринарної медицини. У разі виявлення у Ваших тварин неадекватної поведінки, вживайте заходів для ізоляції тварини та повідомляйте спеціаліста державної ветеринарної медицини. При нанесенні покусів чи подряпин хворою твариною, негайно звертайтесь до медичного закладу.