Щорічно, 12 червня, відзначається всесвітній день боротьби із дитячою працею. З метою недопущення порушень законодавства про працю при використанні праці неповнолітніх, використання їх примусової праці Управління інспекційної діяльності у Рівненській області Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці проводить ряд заходів, в тому числі і надання консультацій з питань трудового законодавства та безпеки праці у період воєнного стану, праці неповнолітніх, недопущення використання їх примусової праці та інше.
Так, статтею 32 Цивільного кодексу України встановлено, що неповнолітніми вважаються особи віком від 14 до 18 років. За загальним правилом прийняття на роботу осіб молодших 16 років не допускається. Як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть прийматися на роботу особи, котрі досягли 15 років.
Згідно ст. 188 КЗпП України для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час допускається працевлаштування учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів, котрі досягли 14- річного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює. Також звертаємо увагу, що праця осіб, молодших 14 років, взагалі не допускається за жодних умов.
З неповнолітніми працівниками трудові договори обов’язково укладаються в письмовій формі.
На кожному підприємстві, в установі, організації має вестися спеціальний облік працівників, які не досягли вісімнадцяти років, із зазначенням дати їх народження.
Забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах.

Забороняється також залучати осіб молодше вісімнадцяти років до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.
Усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов'язковому медичному оглядові.
Забороняється залучати працівників молодше вісімнадцяти років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.
Пунктом 1 частини першої ст. 51 КЗпП України передбачено, що для неповнолітніх працівників встановлена скорочена тривалість робочого часу:
особам від 16 до 18 років – до 36 годин на тиждень (включно);
особам від 15 до 16 років – до 24 годин на тиждень (включно);
учні віком від 14 до 15 років, котрі працюють під час канікул, можуть працювати не більше 24 години на тиждень.
Заробітна плата працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.
Відповідно до ст. 75 КЗпП України та частини восьмої статті 6 Закону України «Про відпустки» для неповнолітніх працівників, котрі не досягли вісімнадцятирічного віку, тривалість щорічної основної відпустки становить 31 календарний день. Щорічна основна відпустка повної тривалості надається неповнолітньому працівникові за його бажанням у зручний для нього час.