Пробація – новий імпульс реформи.

 

           Пробація – прогресивний підхід до виконання покарань, який не передбачає позбавлення волі. Замість цього він допомагає правопорушникам адаптуватися до життя у суспільстві та виправитися. Наприклад, виконувати громадські роботи. Пробація важлива для держави та суспільства, оскільки обходиться державі в 10 разів дешевше, ніж ув'язнення. До того ж, суспільство позитивно впливає на процес відновлення особистості засудженого, у той час як останній зберігає сімейні відносини, роботу, житло тощо.

           На сьогодні вже зроблено багато в питаннях цифровізації системи пробації, що дало змогу ефективно працювати в нових реаліях війни та не втратити базу даних документів на окупованих територіях. Разом із тим, ще є над чим працювати, особливо – з причинами вчинення злочинів з тим, щоб люди в нашому суспільстві реально змінювались. Тож, наше завдання на наступні кілька років – це перевести нашу систему пробації на науковий підхід, адже він важливий в оцінці інструментів, які ми використовуємо у роботі з правопорушниками.

           Напрями пробації на наступні кілька років – це вдосконалення      ІТ-напряму, відновлення інфраструктури, збільшення кількості модельних офісів по Україні, вдосконалення та розвиток пробаційних інструментів, а також сучасна та гнучка система підвищення кваліфікації персоналу та комунікація із світом – українське суспільство має дізнатися більше про переваги пробації над класичним покаранням у виді позбавлення волі.

           Ухвалення Закону України «Про пробацію» вісім років тому – стратегічне рішення. За цей час система допомогла тисячам наших громадян, і на цьому її активність не закінчується. У майбутньому ми плануємо вдосконалити перелік видів покарань, які не пов’язані із позбавленням волі.

            Про це йшлося під час міжнародної конференції з питань кримінальної юстиції «Пробація – новий імпульс реформи», присвяченої восьмій річниці з дня прийняття Закону України «Про пробацію».