Фото без опису

Оподаткування спадщини та подарунків

Дубенський відділ податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області інформує, що доходи у вигляді спадщини та подарунків підлягають обов’язковому декларуванню.

Оподаткування спадщини (подарунків) залежить від ступеня споріднення спадкоємця та спадкодавця, а також від резидентського статусу цих осіб. Зокрема, об’єкти спадщини, успадковані членами сім’ї спадкодавця першого та другого степенів споріднення (батьками, чоловіком, дружиною, дітьми (в тому числі усиновленими), рідними братами, сестрами, бабою, дідом) оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. Дохід у вигляді вартості успадкованого майна, який оподатковується за нульовою ставкою податку, звільняється від оподаткування військовим збором.   

Громадяни, які отримали спадщину від фізичної особи – резидента, але не відносяться до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують податок на доходи з фізичних осіб за ставкою 5 відсотків від вартості будь – якої спадщини (дарунка) та військовий збір у розмірі 1,5 відсотка.

Якщо спадщину або подарунок отримано від нерезидентів чи нерезидентами України, то сума податку на доходи з фізичних осіб складає 18 відсотків.

Такі громадяни зобов’язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року до 01 травня 2022 року.

У випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок,  щодо дотримання термінів подання звітності, платники податків звільняються від передбаченої Податковим кодексом України (далі – ПКУ) відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

Подати декларацію можна скориставшись Електронним кабінетом https://cabinet.tax.gov.ua

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»