Рекомендації населенню щодо заходів профілактики інфекційних захворювань під час повені
Демидівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області інформує, що в зв'язку із ускладненнням погодніх умов зливами, виникає ризик підтоплення деяких поселень, і в першу чергу, будинків приватного сектора, розташованих в низинах та джерела централізованого господарсько-питного, децентралізованого водопостачання (шахтні колодязі), місця відпочинку населення. У зв’язку з цим можлива загроза виникнення спалахів гострих кишкових захворювань, спричинених вживанням забрудненої збудниками кишкових інфекцій води та продуктів.
Гострі кишкові захворювання, ще називають «хворобою брудних рук». До кишкових інфекцій відносяться черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, вірусний гепатит А та ін. Зараження настає при вживанні неякісної води чи неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання. Найчастіше фактором зараження стають брудні овочі,фрукти та ягоди, неякісні молочні та м'ясні продукти, придбані у місцях стихійної торгівлі та вживання неякісної води.
Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гострих кишкових захворювань відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігєни.
З метою попередження загострення санітарно-епідемічної ситуації рекомендуємо жителям вжити такі заходи:
- ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм чи криниць, у які потрапила дощова вода, тому що внаслідок повені в ці джерела водопостачання могли потрапити хвороботворні мікроби, використовуйте привізну або добре прокип’ячену воду.У разі підтоплення криниць, вживати воду, що пройшла обов’язкове знезараження .
- продукти харчування з погребів і підвалів по можливості перенести на верхні поверхи, горища та інші піднесені місця. У разі забруднення продуктів харчування необхідно, вживати їжу, що пройшла обов’язкову термічну обробку (варіння, смаження, запікання, обробка парою). У зв’язку з високим ризиком швидкого псування продуктів, слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу. Перед вживанням їжі ретельно мийте руки з милом або використовуйте спиртові серветками чи дезінфектант для обробки рук.
- підготувати набір «найнеобхіднішого» на випадок, якщо Ваш будинок виявиться підтопленим.
Будьте обережні під час паводку та зливних дощів.Не піддавайте своє життя небезпеці!