Фото без опису

Порядок оподаткування операцій з продажу об'єктів рухомого майна фізичною особою

Дубенська ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області інформує, порядок оподаткування операцій з продажу  об'єктів рухомого майна визначений ст.173 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Так, відповідно до п. 173.2 ст. 173  ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

При отримані фізичною особою протягом звітного (податкового) року доходу від продажу іншій фізичній особі:

-  другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою: для резидентів – 5%, нерезидентів – 18%;

-  третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою: для резидентів та нерезидентів – 18 відсотків.

При цьому дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року третього та наступних легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу, може бути зменшений на вартість такого об’єкта рухомого майна, що була задекларована особою як об’єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Фізична особа – продавець податок на доходи фізичних осіб сплачує самостійно до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу за місцем нотаріального посвідчення такого договору.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»