Фото без опису

Щодо обмеження виїзду за кордон керівників боржників

Фахівці Дубенського відділу по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Рівненській області інформують, що до суттєвих новацій Закону України від 30.11.2021 р. №1914-XI "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень"(далі -  Закон № 1914) можна зарахувати й тимчасове обмеження виїзду за кордон керівників боржників.

Процедуру застосування санкції у вигляді тимчасового обмеження виїзду за кордон керівників боржників описано в п. 87.13 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Так, тимчасове обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника за межі України встановлюють як забезпечувальний захід виконання судового рішення або рішення керівника контролюючого органу про стягнення суми податкового боргу.

Відповідно до абз. 1 п. 87.13 ПКУ в разі несплати протягом 240 календарних днів із дня вручення платнику податків податкової вимоги суми податкового боргу, що перевищує 1 млн грн, контролюючий орган може звернутися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника за межі України – до погашення такого податкового боргу.

Водночас ці вимоги не застосовують у разі наявності зобов'язання держави щодо повернення юридичній особі або постійному представництву нерезидента-боржника помилково та/або надміру сплачених ним грошових зобов'язань, бюджетного відшкодування податку на додану вартість, якщо загальна сума непогашеної заборгованості держави перед боржником дорівнює або перевищує суму податкового боргу такого боржника.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»