Мінімальна заробітна плата з 1 грудня - 6500 гривень: на що звернути увагу підприємцям та роботодавцям

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують роботодавцям, що мінімальна заробітна плата – це гарантована державою щомісячна оплата праці за умови виконання норм, наприклад, відпрацювання всіх робочих днів. Розмір заробітної плати – фіксований показник, який визначається в Законі про Державний бюджет на відповідний рік і нижче якого роботодавець не може нараховувати зарплату працівникам, якщо вони повністю виконали місячну норму праці, відповідно до Закону України «Про оплату праці» та Кодексу законів про працю України.
Заступник начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Надія Друзюк звертає увагу, що з 1 грудня 2021 року відбулось підвищення розміру мінімальної зарплати, визначене Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» від 15.12.2020 р. № 1082-IX. Так, з 1 грудня розмір мінімальної зарплати збільшився до 6500 гривень (у погодинному розмір – 39,12 гривні).
Як зазначає Надія Друзюк, підвищення розміру зарплати впливає на ряд показників, зокрема:
розмір мінімального страхового внеску (ЄСВ) в місяць з зарплати працівників та доходів ФОП (за себе), самозайнятих осіб та членів фермерського господарства (з 1 грудня – 1430 грн).
максимальна величина бази нарахування ЄСВ в місяць (з 1 грудня – 97500 грн);
максимальний розмір нарахованого ЄСВ в місяць (з 1 грудня – 21450 грн).
Тож, для всіх фізосіб-підприємців незалежно від обраної системі оподаткування мінімальний страховий внесок за грудень становить 1430 грн.
Разом з тим, звертаємо увагу, що підвищення розміру мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму з 01.12.2021 року не впливає на розмір тих показників, які встановлюються залежно від розміру мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму станом на 01.01.2021 року, і не змінюються протягом року. Це, зокрема: податкова соціальна пільга (ПСП); граничний розмір зарплати на місяць, до якої застосовується ПСП; добові; ставки єдиного податку – ці показники не змінюються і діють до кінця 2021 року.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua
Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX”