Запитували-відповідаємо

Чи звільняються від сплати земельного податку громадяни, які брали участь в антитерористичній операції (в операції об’єднаних сил) та чи передбачено зменшення розміру орендної плати за землі державної та комунальної власності для таких осіб?
Від сплати земельного податку звільняються фізичні особи, які брали участь в антитерористичній операції (в операції об’єднаних сил), та відповідно до норм Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» визнані ветеранами війни. При цьому звільнення від сплати податку за земельні ділянки поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм, встановлених у п. 281.2 ст. 281 Податкового кодексу України.
Крім того, органи місцевого самоврядування встановлюють ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території.
Що стосується орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, то її розмір встановлюється у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем. При цьому норми ПКУ не передбачають зменшення розміру орендної плати.
Детальніше – в ЗІР (https://zir.tax.gov.ua/ ), категорія питання 111.04.