Фото без опису

Аграрні успіхи – 2021


21 листопада відзначатимуть своє професійне свято всі ті, хто розумом і руками, серцем і душею, щодня долучається до важливих аграрних справ. Це свято дбайливих господарів, незалежно від форм власності та господарювання. Це свято, що традиційно підсумовує кропітку працю аграріїв, завершує хліборобський рік, сповнений хвилюваннями і турботами.

Аграрний сектор економіки є базовим у нашій громаді, в якому працюють дбайливі господарі. Під урожай 2021 року сільськогосподарськими підприємствами посіяно 15,8 тис. га сільгоспкультур, з них зернових - 8,7 тис. га (займають 55,1% в структурі посівних площ), технічних культур становить 7,1 тис. га (44,9 %).

З площі 8,6 тис. га намолочено понад 74 тис. тонн збіжжя зернових та зернобобових при урожайності 87,1 ц/га.

За підсумками проведених осінньо-польових робіт по всіх категоріях господарств громади з площі 1,3 тис. га намолотили 3,4 тис. тонн озимого ріпаку при урожайності 26,5 ц/га. Маємо гарний урожай сої: з площі 2,4 тис. га намолочено 7,4 тис. тонн (урожайність 30,1 ц/га). Непогано вродив і соняшник – на круг збирають по 33,3 ц/га. Продовжують збирати цукрові буряки та кукурудзу на зерно.

Досягненню високих показників у рослинництві, безумовно, сприяє інтенсифікація виробництва, використання сучасних засобів захисту рослин, добрив, оновлення машинно-тракторного парку, оскільки інноваційні технології давно вже стали невід’ємною складовою аграрного виробництва. Дехто з аграріїв вже думає про рік наступний.
В поточному році аграрії нашої громади заклали міцний фундамент під майбутній хліборобський коровай 2022 року. На сьогодні сільськогосподарські підприємства громади вже посіяли 3,3 тис. га озимих,

Відчувають підтримку з боку аграріїв люди, котрі довірили їм свої земельні паї.
Щорічно спостерігається зростання виплати плати за оренду земельних ділянок. Відсоток виплати від грошової вартості орендованого паю зріс за останні 5 років на
13 % і за попередніми розрахунками становитиме майже 18 %, а це в середньому 18 тис. грн на одного орендодавця.
Незважаючи на труднощі, аграрії зберігають високий рівень професіоналізму, щодня займаються господарством, соціальними питаннями, інфраструктурою, наповнюють бюджет, вирішують конкретні проблеми людей, допомагають пенсіонерам і ветеранам, школам і багатьом іншим. Роблять все можливе для розвитку економіки нашої громади та її процвітання.
Багато амбітних планів необхідно ще реалізувати. Аграрний сектор має стати не лише центром створення нових робочих місць та подолання безробіття на селі, а й рушієм інноваційної перебудови усього способу життя селян.

Окремо висловлюю щиру вдячність ветеранам праці за все, що зроблено заради нашого майбутнього. Їх праця - подвиг, незрівняний приклад для наслідування молодим спеціалістам.
Також напередодні свята хочеться висловити слова подяки усім сільгосппрацівникам  - за збереження традицій села, за працелюбність та щедрість душі, вірність обраній справі. Бажаю вам гарних, рясних врожаїв, щоб погодні умови завжди сприяли цьому! Нехай сільське господарство розвивається швидкими темпами, а ваша сфера діяльності приносить вам задоволення і благополуччя! Добра і здоров’я, родинного тепла і злагоди, творчої наснаги та нових вагомих досягнень на благо рідної України. Нехай щедро колоситься хліборобська нива, а серця сповнюються надіями на краще майбутнє.

 

З повагою,

селищний голова                                                            Сергій РАДЧЕНКО