Фото без опису

Кожного року, 9 листопада, в Україні відзначають День української писемності та мови. Свято започатковано в 1997 р., коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

Дата Дня української мови та писемності припадає на православне свято – день вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Адже дослідники вважають, що саме з його праці починається писемна українська мова. Колись навіть дітей віддавали до школи саме у цей день, після служби у церкві, де молились та просили у Нестора-літописця аби благословив майбутніх учнів. Це й не дивно, адже преподобний здобув всесвітню славу взявши участь у літописанні Київської Русі і залишивши світу неоціненний скарб – «Повість минулих літ».

Бібліотекар КЗ "Центральна бібліотека" шкільного відділу підготувала книжкову виставку-експозицію «Квітне мова наша рідна», завдяки якій молодь ознайомилася з безцінними літературними пам’ятками українського народу, що зберігаються у фонді бібліотеки: «Повість минулих літ», «Енеїда» І. П. Котляревського, «Кобзар» Т. Г. Шевченка та ін. На виставці були представлені художні твори та поезія українських авторів, книжкові видання про історію української мови, вислови та цитати відомих людей про її красу.

Фото без описуФото без опису