Податковий борг та його наслідки

Фахівці Дубенського відділу по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Рівненській області повідомляють, що станом на 01.10.2021 по Дубенському районі обліковується 7986 боржників, загальна сума боргу яких складає 49,1  млн гривень.

У разі наявності податкового боргу в зазначеної категорії платників податків та на виконання приписів глави 9 Податкового кодексу України посадовими особами ДПС вживаються заходи щодо примусового стягнення боргу, а саме: опис майна в податкову заставу, стягнення заборгованості в судовому порядку та подальше направлення виконавчого листа для виконання до органів державної виконавчої служби (далі – органи ДВС). Зі свого боку, органами ДВС накладається арешт на активи боржника (банківські рахунки, рухоме та нерухоме  майно тощо), звертається стягнення на заробітну плату, пенсії, проводиться реалізація арештованого майна, здійснюється  заборона виїзду за кордон тощо.

Зважаючи на викладене та з метою уникнення вжиття заходів примусового впливу, фахівці Дубенського відділу по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Рівненській області наголошують на необхідності своєчасної сплати як самостійно нарахованих, так і донарахованих контролюючим органом сум податкових зобов’язань.

Також  звертають увагу, що несвоєчасна сплата податків призводить до додаткового грошового навантаження на платника податків у вигляді штрафних санкцій та пені.

Аби не відчувати дієвість на собі заходів стягнення, вжиття яких передбачене законодавчими актами, податківці закликають платників самостійно стежити за наявністю чи відсутністю боргу та своєчасно сплачувати визначені суми податкових зобов’язань.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»