Фото без опису

16 вересня в залі засідань Демидівської селищної ради представники Асоціації "ОТГ Рівненщини» провели семінар-практикум для голів громад області, де обговорили питання збору та поводження з твердими побутовими відходами в громадах.

Під час зустрічі присутні обмінялися досвідом та ідеями, обговорили актуальні питання, що нині виникають у громадах з роздільним збором сміття, його безпечною утилізацією. Обговорювали напрацювання стратегії знаходження сміттєзвалищ, сміттєпереробних заводів, як зробити переробку кращим.  З вітальним словом до присутніх звернулися Сергій Радченко Демидівський селищний голова, Сергій Пилипчук голова Асоціації «ОТГ Рівненщини», Всеволод Пекарський голова Дубенської районної державної адміністрації. У своєму виступі Іван  Слободяник виконавчий директор Української Асоціації громад зазначив, що перспективи та майбутнє за громадами.

Василь Туз виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування «ОТГ Рівненщини», модератор даного заходу познайомив присутніх з доповідачами та запросив поділитися досвідом у вирішенні проблем, які постають при зборі та утилізації твердих побутових відходів. Сергій Щербатюк заступник начальника з проєктної роботи відділу економічного розвитку, інвестицій, житлово-комунального господарства, транспорту та регуляторної діяльності Демидівської селищної ради ознайомив з результатами реалізації проєкту «Підвищення екологічної культури в громадах – учасниках міжмуніципальної співпраці шляхом запровадження збору твердих побутових відходів». Селищний голова Сергій Радченко зауважив, що даний вид діяльності це не бізнес,  труднощі є, та все ж таки завдяки щорічним напрацюванням культури поводження з відходами зменшилися локації сміття за межами населених пунктів, мешканці громади стали відповідальнішими в плані утилізації сміття.

Голова Шпанівської громади Микола Столярчук презентував брендбук своєї громади «хотіти повернутись» та розповів свій нелегкий шлях в боротьбі зі стихійними сміттєзвалищами, та про створення умов для вивезення побутових відходів на базі комунального підприємства. Досвідом компостування органіки та проведення екофестивалю поділилися  представники Боратинської громади Волинської області. Віктор Буйний голова Клесівської громади  зауважив, що потрібно платити за те що викидаємо.  Заступник Вараського міського голови з питань діяльності виконавчих органів Михайло Волинець розповів про плани встановлення підземних сміттєвих контейнерів. Святослав Євтушенко експерт з питань екології та переробки сміття поділився своїм досвідом реалізації проєктів поводження із відходів. Присутні мали змогу подивитись відеопрезентацію досвіду Польщі, а також відвідали цех із пресування вторинної сировини на базі КО «Добробут» Демидівської селищної ради.