Фото без опису

Відповідальність за неподання декларацій!!!

 

Декларування посадовців – один із найбільш ефективних інструментів запобігання корупції у публічному секторі.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) забезпечує контроль та перевірку декларації посадовців, аби виявити, чи всі суб’єкти декларування подали декларації та чи відповідає вартість їхнього майна та витрати доходам. 

         У разі виявлення порушення суб’єкт декларування може бути притягнутий до: 

  • Адміністративної відповідальності – якщо сума виявлених недостовірних відомостей відрізняється від достовірних на суму від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. За таке порушення суд може зобов’язати суб’єкта виплатити штраф.
  • Кримінальної відповідальності – якщо сума недостовірних відомостей відрізняється від достовірних відомостей на суму від 500 до 4000 прожиткових мінімумів, суб’єкту декларування може загрожувати штраф або громадські роботи, а також позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю. Якщо сума недостовірних відомостей перевищує достовірні на суму понад 4000 прожиткових мінімумів, передбачено покарання у вигляді штрафу, громадських робіт або обмеження волі, а також позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.
  • Дисциплінарної відповідальності – якщо сума виявлених недостовірних відомостей не перевищує 100 прожиткових мінімумів.

 Сервіси для декларантів:

Якщо у вас виникають питання щодо заповнення декларації, ви можете скористатися такими сервісами:

За умисне неподання суб’єктом декларування декларації передбачена кримінальна відповідальність у вигляді штрафу від двох тисяч п’ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років (ст.3663 КК України, діє з 30.12.2020).

За несвоєчасне подання без поважних причин декларації передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 1726 КУпАП).

Суб’єктами адміністративної або кримінальної відповідальності за неподання або несвоєчасне подання декларації є особи, які зазначені у п. 1,
п.п. «а» та «в» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону, які відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 45 Закону зобов’язані подавати декларацію
.

 

  • Контакт-центр НАЗК для отримання консультації: +38 (044) 200-06-94 (працює з 9:00 до 18:00);
  • Служба технічної підтримки НАЗК: support@nazk.gov.ua (відповіді надаються з 9:00 до 18:00);

 

Начальник юридичного відділу                                         Марія КОНДРАТЮК