БЕЗПЕКА НА ВОДІ – ЗАПОРУКА ВІДПОЧИНКУ

Сумна статистика свідчить, що з настанням спекотної погоди   в Україні сталося більше 100 випадків загибелі людей на воді. Часто причинами трагедій є людська необережність, недбалість, нетверезий стан та не дотримання правил поведінки на воді. Люди нехтують елементарними правилами безпеки та забувають українське прислів’я: «Не знаєш броду, не лізь у воду».

Проаналізувавши усі випадки загибелі людей на водних об’єктах, можна стверджувати, що вони сталися у невідведених та  не обладнаних належним чином для купання  водоймах. На жаль два нещасних випадків сталося за минулі вихідні на території нашої громади:  на р. Стир поблизу с. Вербень та на ставку біля с Лішня. В обох випадках місця для купання не визначені і заборонені через невідповідність умов (акваторія дна водойми не передбачає умов для купання згідно діючих Правил охорони життя на водних об’єктах).

У зв’язку з цим звертаємося до мешканців та гостей нашої громади під час купання дотримуватись правил поведінки на воді, бути обережним і дбати про безпеку свого життя та оточуючих вас людей.

Відпочинок на воді повинен бути тільки в спеціально відведених та обладнаних для цього місцях, перевірені всіма відповідними службами, мають бути проведені обстеження підводної частини пляжу, усунуті усі підводні перешкоди, організовані чергування рятувальних постів. Вода на пляжах має бути перевірити на відповідність санітарним вимогам по вмісту допустимих речовин.

Щоб запобігти нещасним випадкам на воді слід дотримуватися наступних правил:  -  не запливати за огороджувальні буї;

  •  не пірнати з містків, дамб, дерев, високих берегів;
  • не розпивати спиртні напої та не купайтися в нетверезому стані, а також ні в якому разі не залишати без нагляду дітей;
  • уникати води зі швидкою течією, не плавати наодинці, особливо, якщо не впевнені у своїх силах, у воду слід входити неспішно, обережно пробуючи дно ногою;
  • купатися краще там, де є рятувальні служби, особливо слідкуйте за дітьми: їхня поведінка у воді не передбачувана;
  •  утримуватися від далеких запливів: переохолодження – головна причина трагічних випадків. На рівнинних річках є багато ям і вирів. Вони підступно зустрічаються біля піщаних кос, під берегом, де особливо полюбляють купатися діти.

Будьте дуже обережні під час відпочинку на водоймах, щоб він був для вас і ваших дітей безпечним і приносив користь!