Віталій Чуй: платники податків Рівненщини спрямували понад 240 млн грн на підтримку українського війська

У першому півріччі 2021 року платники Рівненської області сплатили до бюджету 240,1 млн грн військового збору. Про це повідомив начальник ГУ ДПС у Рівненській області Віталій Чуй. Він зауважив, що порівняно з відповідним періодом минулого року, надходження цього платежу зросли на 56 млн гривень.

Керівник податкової служби області також зазначив, що військове протистояння на сході країни та світова пандемія вимагають особливої відповідальності від кожного, насамперед, сумлінного виконання обов’язку платника податків з тим, щоб держава і громади отримували кошти для виконання завдань і функцій задля нашої ж безпеки і захисту. Тому легалізації праці та заробітної плати є першочерговим завданням не тільки контролюючих органів а і найманих працівників зокрема, адже сплата військового збору – це посильний внесок кожного громадянина для підтримання обороноздатності української армії.

Нагадаємо, що військовий збір запроваджено в Україні з серпня 2014 року як додаткове джерело фінансування, підтримки та реформування армії. Ставка цього платежу становить 1,5% доходів, що підлягають оподаткуванню. Платниками військового збору є фізичні особи – резиденти та нерезиденти, які отримують доходи в Україні. Відповідальними за сплату збору до бюджету, при нарахуванні доходів у вигляді заробітної плати на користь платника податків, є роботодавці.

Відповідальність платника податків у разі порушення встановленого порядку взяття на облік або внесення змін до облікових даних

Як повідомила начальник управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Рівненській області Ірина Клинова, згідно з п. 117.1 ст. 117 Податкового кодексу України неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складення податкової звітності, відповідно до вимог встановлених ПКУ, – тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 грн., на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 гривень.

У разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 680 грн., на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 2040 гривень.

При цьому, складається податкове повідомлення-рішення за формою «Р», згідно з вимогами, установленими Порядком надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 28.12.2015 № 1204 із змінами та доповненнями.

Порушення, передбачені ст. 117 ПКУ контролюючі органи виявляють у процесі проведення документальних перевірок.