Платникам ПДВ Рівненщини повернуто з бюджету 790 мільйонів гривень
За перше півріччя 2021 року суб’єктам господарювання, які заявили бюджетне відшкодування з податку на додану вартість, на розрахунковий рахунок повернуто 790,4 млн гривень, - про це повідомив керівник податкового служби області Віталій Чуй.
Він зазначив, що процес повернення платникам бюджетних коштів став максимально швидким та прозорим за рахунок запровадження електронного реєстру автоматичного відшкодування ПДВ.
Нагадуємо, що платники податків мають можливість в онлайн-режимі відстежити та перевірити етап, на якому перебуває їх платіж, за допомогою електронного сервісу ДПС «Електронний кабінет платника». Переглянути реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування можна на офіційному порталі ДПС України в Електронному кабінеті платника за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx
Податкова соціальна пільга застосовується до суми нарахованих лікарняних
Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що відповідно до п.п. 169.1 ст. 169 розд. IV Податкового кодексу України, платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги.
Згідно із п.п. 14.1.48 п. 14.1 ст. 14 ПКУ заробітна плата - основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму.
Враховуючи те, що сума виплат у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні) розглядається як заробітна плата платника податку, то у разі її не перевищення граничного розміру загального місячного оподаткованого доходу від одного працедавця у вигляді заробітної плати, який передбачений нормами п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, найманий працівник має право на податкову соціальну пільгу.
Кошти, сплачені за придбання ліцензій та інших спеціальних дозвільних документів, включаються до складу витрат ФОП на загальній системі оподаткування
Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що згідно з п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю фізичної особи – підприємця.
Підпунктом 177.4.3 п. 177.4 ст. 177 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, зокрема, платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності фізичною особою – підприємцем, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов’язані з господарською діяльністю фізичної особи – підприємця.
Враховуючи вищевикладене, платежі, сплачені фізичною особою – підприємцем за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов’язані з його господарською діяльністю, включаються до складу витрат по факту їх сплати на підставі підтверджуючих документів.