Віталій Чуй: минулорічний внесок платників податків Рівненщини до зведеного бюджету перевищено на 1,2 мільярда гривень

Як зазначили в Головному управління ДПС у Рівненській області, за шість місяців 2021 року загальна сума платежів, перерахованих до зведеного бюджету платниками податків Рівненщини, склала більше 5 млрд 717 мільйонів гривень. За словами начальника податкової служби області Віталія Чуя, минулорічний показник січня-червня перевищено на 1 242,3 мільйона гривень.

Із загальної суми до держбюджету впродовж цього часу надійшло 2 млрд 545 млн грн податкових платежів, що більше як за аналогічний період минулого року на 641 млн гривень. Місцеві скарбниці отримали 3 млрд 172 млн грн, що перевищує минулорічні надходження на 601,3 мільйона гривень.

Підсумовуючи такі вагомі показники, Віталій Чуй наголосив, що сьогодні стабільності у виконанні прогнозованих показників, та ще й з приростом, вдається досягати, насамперед, завдяки свідомому ставленню платників податків краю до сплати податків, підвищення рівня зарплат, а також посилення заходів із легалізації доходів та детінізації економіки.

Про нюанси, які виникають при використанні права на податкову знижку

До Центрів обслуговування платників досить часто звертаються громадяни з питанням щодо можливості скористатися правом на податкову знижку. Певні нюанси виникають вже під час підготовки відповідних документів, які потрібно подати до контролюючих органів разом з декларацією про майновий стан і доходи. Як зауважила начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб Людмила Кончук, одним з основних питань, які задають декларанти, є питання чи мають вони право включити до податкової знижки понесені витрати, у разі відсутності договору про навчання.

Тож, в Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що відповідно до норм чинного законодавства, платник податку може включити до податкової знижки фактично здійснені ним витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів позашкільної освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Щоб скористатися правом на податкову знижку, платник податку має подати до контролюючих органів декларацію про майновий стан і доходи, а також відповідні підтверджуючі документами понесених витрат. Зокрема, це копія договору, що ідентифікує заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг (його законного представника) та/або юридична чи фізична особа, яка здійснює оплату.

Зверніть увагу, що у договорі про навчання повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини).

Виходячи з цього, декларант не може скористатися правом на податкову знижку у разі відсутності договору з навчальним закладом.