Надходження зі сплати ПДВ на Рівненщині зросли на понад 272 мільйона гривень.

Впродовж січня - травня поточного року платники області перерахували до державного бюджету понад 896,7 млн. гривень. За словами начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Віталія Чуя, вказана сума перевищує надходження аналогічного періоду 2020 року на 272,4 млн грн, або на 44 відсотка.

Податківці відзначають, що податок на додану вартість складає 41 відсоток надходжень до державного бюджету. Високим результатам щодо сплати податку посприяли - підвищення якості аналізу надходжень ПДВ, ефективність адміністрування цього платежу та впровадження нової системи моніторингу відповідності податкових накладних критеріям оцінки ступеня ризиків.

Запитували-відповідаємо

Чи передбачена відповідальність за несплату або несвоєчасну сплату плати за землю для громадян?

Фізичні особи (громадяни) несуть відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов’язання, тому громадяни протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення повинні сплатити узгоджену суму грошового зобов’язання з плати за землю. У випадку несплати такі платники податків притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у розмірах встановлених нормами чинного законодавства, а саме:

- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 10 відс. погашеної суми податкового боргу;

- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 20 відс. погашеної суми податкового боргу.

Зверніть увагу, що відповідно до ст.129 Податкового кодексу України, на суму податкового зобов’язання з плати за землю, не сплаченого протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, нараховується пеня.


Головне управління ДПС у Рівненській області