Фото без опису

В останні роки набуває поширення дуже небезпечна, отруйна, дикоросла (до 3-5 метрів висоти, товщиною стебла до 10 см) багаторічна рослина - борщівник Сосновського.

Фото без опису

Борщівник Сосновського – культура, яку вирощували на корм (силос) для тварин у 50-і роки минулого сторіччя, у зв’язку із змінами соціально-економічних умов та реформами в аграрному секторі, зміни власності на землю, втратила свою кормову і господарську цінність.

При контакті людини з рослиною виникають опіки, які важко загоюються. Особливо небезпечними є ураження у ділянці суглобів, котрі постійно перебувають у русі. Це поглиблює травму, може приєднуватися інфекція, і тоді процес одужання триває довше.

 Причиною пошкодження шкіри є фурокумарини - речовини, які різко підвищують чутливість організму до ультрафіолетових променів. Найсильніші опіки загрожують при контакті рослини з вологим тілом у спекотні сонячні дні

 У цьому році у Демидівській територіальній громаді розпочато роботу з локалізації та ліквідації борщівника Сосновського. 28 травня робітниками КО «Добробут» Демидівської селищної ради проведено обробку ділянок, вражених борщівником Сосновського. Загалом у селах Рудка, Вовковиї та Глибока Долина оброблено спеціальним гербіцидом більше 1,5 га територій. Заходи здійснено у рамках Програми локалізації та недопущення поширення борщівника Сосновського на території Демидівської селищної ради на 2021-2025 роки, що затверджена рішенням селищної ради від 04 лютого 2021 року №296.

При виявленні цієї небезпечної рослини на  території громади просимо громадян повідомляти представників відділу економічного розвитку, інвестицій, житлово-комунального господарства, транспорту та регуляторної діяльності селищної ради за номером телефону 6-21-01, електронною поштою demydivkainvest@gmail.com

Фото без описуФото без опису