Фото без опису

Над селом моїм рідним вдаль летять журавлі

В небесах  чисті зорі ясняться,

А в землі сплять  солдати , полеглі в боях

Ті, яким назавжди  вісімнадцять .

 

Ті, хто йшов крізь  грозу по дорогах війни .

Ті, кого не лякали  гармати,

Хто  на грудях  не встиг поносить  ордени,

Ті,  кого не  діждалася   мати .

 

Хто  у безвість пішов,

Хто  в танку згорів,

Хто  упав  у бою серед поля,

Ті, за ким  уже довгі  роки  на зорі

За  селом гірко  плаче тополя …

 

Час віддаляє від нас ті трагічні події, коли життя і смерть, кожен день, кожен час, кожну секунду були поряд. Друга світова війна давно відійшла  у минуле і стала  сторінкою у підручнику історії…

19 березня в селі  Вербень    вшановували   пам’ять тих, хто заради  визволення   села  віддав своє життя, хто  поліг захищаючи наші оселі. На заході були присутні учні та вчителі Вербенського  ліцею, гості та  жителі села.

Цей день є  знаменним для села,  день, який  в пам’яті  місцевих жителів  викарбуваний   золотими   літерами … Адже,   саме -19 березня  1944 року, в часи  другої Світової війни  село  було    визволене  від  німецьких загарбників.  Радість  і сльози,  біль і надія - все  переплелося  в одному    слові «визволення».

З нагоди цієї події біля  Обеліску Слави, у центрі села,  відбулася поминальна панахида  та мітинг «Пам'ять серця, пам'ять сивини – в  пам'ять  тих, хто не прийшов з війни»  по загиблим односельчанам та визволителям  села Вербень у роки Великої Вітчизняної війни  від німецько-фашистських загарбників.

Отець Василій  спільно з  церковним хором Свято-Успенського  храму с.Вербень, відслужили панахиду за загиблими героями. З нагоди вшанування пам’ятної дати до присутніх звернувся Олег  Гусаревич головний спеціаліст відділу освіти та гуманітарної роботи Демидівської селищної ради та від імені селищного голови поклав вінок до підніжжя Обеліска в  знак пам’яті всім загиблим.

Учні Вербенського ліцею  розповіли  про історичні події, коли всі жителі села були за крок від смерті, але  ні   насильство, ні терор  не зламали  людської  волі. 19 березня 1944 р. стражданням прийшов кінець. Село було звільнене від загарбників.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису