Фото без опису

Малий та середній бізнес під час карантину отримує підтримку

з державного та обласного бюджетів

 

Захворюваність на коронавірус в області набирає обертів. Лише за попередню добу у майже п’яти сотень мешканців підтвердили Covid-19. Кількість викликів швидкої медичної допомоги сягає сотні і більше щодня. Ситуація напружена, зазначають медики і додають - про жодні послаблення карантину мова йти не може. Обмежувальні заходи, в свою чергу, негативно впливають на роботу частини бізнесу.

Розуміючи всю складність ситуації, органи влади розробили цілий комплекс програм з обласного та державного бюджетів, якими може скористатись і вже тривалий час користується малий та середній бізнес Рівненщини.

Однією із таких є державна програма доступних кредитів 5-7-9%. Це урядова антикризова фінансова підтримка підприємців, яка передбачає можливість отримання кредитів на інвестиційні цілі, фінансування оборотного капіталу суб’єкта підприємництва та рефінансування заборгованості за кредитом.

Програма має три складові. Перша – це компенсація відсотків. Тут новостворені та вже діючі малі та мікропідприємства можуть отримати інвестиційний кредит та кредит на поповнення обігових коштів для реалізації власного інвестиційного проекту під ставку 5-7-9 % річних.

Другий компонент – кредитні гарантії. Їх надають за кредитами малим підприємствам, які не володіють достатнім розміром майна для передачі його в забезпечення за кредитом або характеризуються підвищеними кредитними ризиками, наприклад, як новостворені підприємства.

Третій – антикризовий компонент. Малі підприємства можуть отримати 5-річні кредити на інвестиційні проекти з виробництва ліків, медичних виробів та обладнання і 2-річні кредити на поповнення обігових коштів для покриття витрат на оплату праці, орендні та комунальні платежі на суму до 3 мільйонів гривень з компенсацією відсотків до рівня 3% річних.

Антикризова програма також дає можливість рефінансувати існуючий кредит із компенсацією від держави повної суми відсотків (до рівня 0% річних для позичальника) до 31 березня 2021 року.

«Деякі підприємці знають про програми, але є й такі, що вперше чують. Таких менше, - поділився начальник відділу з питань підприємництва та регуляторної політики департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Ігор Перепелиця. - Розмовляємо, пояснюємо, з’ясовуємо  проблемні питання. Для допомоги у роз’ясненні кредитної програми «5-7-9» залучатимемо представників банків».

Він додав, що підприємці можуть телефонувати і звертатися за консультаціями (тел.: +380 961582179, (0362) 695-215, 695-293, mp-ekon@ukr.net).

Нагадаємо, для підтримки бізнесу діє державна кредитна програма «5-7-9». Окрім того, за програмою із часткового безробіття через COVID-19 підприємствам Рівненщини компенсували майже 113 млн грн. З початку карантину допомогу отримали близько 15700 підприємців області  та їхніх працівників.

Найближчим часом буде створена мобільна робоча група при районній державній адміністрації, куди увійдуть і представники селищної ради.