Фото без описуФото без опису

З  метою локалізації та ліквідації (знищення) вогнищ американського білого метелика, відповідно до ст. 33,40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України "Про карантин та захист рослин"  та  розпорядженням голови Демидівської райдержадміністрації від 10.09.2020 року № 133 запроваджено карантинний режим по американському білому метелику на території Демидівської селищної ради.

 Американський білий метелик - пошкоджує понад 300 видів рослин. Зовні метелик білосніжний. Самка відкладає до 2000 яєць. Гусениця розвивається в павутинних гніздах і може повністю знищити листя на дереві середнього віку. Помітити шкідника можна за гніздами на деревах, які утворюють гусениці із 1-3 листочків. Потім гусениці обплітають павутиною нові листки. Так розмір гнізда значно збільшується і може досягти два метри. Тому у випадку виявлення гнізд, гілки з ними потрібно зрізати, зібрати у пакети та знищити. Цей механічний метод боротьби є найбільш ефективний і обов'язково повинен бути застосований, тому що вирішальним чинником боротьби з шкідником є знищення його.

         Заходи боротьби:

а) збір та знищення павутинних гусениць шляхом обрізання (розтоптування) та обпалювання факелом гнізд в недоступних місцях;

б) на заражених деревах видалення відмерлої кори і обмазування стебла вапном;

в) хімічна обробка на великих територіях, в лісосмугах, за межами населених пунктів препаратами згідно Переліку препаратів, дозволених до використання;  у межах населених пунктів – екологічно безпечними біологічними препаратами.

Непроведення заходів по знищенню карантинних організмів тягне за собою адміністративну відповідальність відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Додатково ознайомитися з карантинними організмами можна на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області управління фітосанітарної безпеки.