Фото без опису

30 липня відзначається Всесвітній день боротьби із торгівлею людьми.

Незважаючи на всі досягнення людської цивілізації, у XXI ст. торгівля людьми все ще залишається глобальною проблемою. Сучасне рабство не схоже на відоме нам з підручників історії.

То що ж таке торгівля людьми у XXI столітті?

Це примус до роботи під загрозою покарання і без попередньої згоди (від чого найчастіше страждають заробітчани). Це примус до надання сексуальних послуг, проституції, порнографії шляхом обману, шантажу та погроз (від чого найчастіше страждають жінки). Це примус до жебрацтва та участі у збройних конфліктах (найбільш уразлива категорія – діти). Це і такі страшні злочини, як вилучення органів та інші.

Торгівля людьми – це злочин проти волі, честі та гідності особи.

Характерні ознаки торгівлі людьми:

•             Обмеження свободи пересування;

•             Відсутність вибору та можливості припинити роботу;

•             Вилучення паспорту та інших документів;

•             Погроза силою або її застосуванням;

•             Боргова кабала, невиплата обіцяної винагороди за роботу повністю або частково;

•             Залякування депортацією, погрози повідомити правоохоронним органам про нелегальний статус перебування в країні.

 

Хто може постраждати від торгівлі людьми?

 

Будь-яка особа може постраждати від торгівлі людьми, незалежно від віку, статі,  освіти чи соціального статусу.

Останніми роками фіксується все більше випадків торгівлі чоловіками з метою трудової експлуатації в різних країнах, серед яких Російська Федерація, Польща, Чеська Республіка, Італія  та інші країни. Потрапити у пастку торгівців людьми можна і в межах своєї країни! Найбільш поширеним є перевезення людей із сільської місцевості та з невеличких містечок до великого міста чи до курортних територій з метою трудової чи сексуальної експлуатації або примусу до жебракування.

Вербувальниками найчастіші є знайомі люди - ті, яким довіряють !!!

Фото без опису

За даними ООН, в Україні за роки незалежності жертвами торгівлі людьми стали понад 260 тис наших громадян. За останні  5 років офіційний статус осіб, які постраждали від торгівлі людьми отримали 18 мешканців Рівненщини :

трудова експлуатація – 9 осіб, жебрацтво -3 особи, сексуальна  експлуатація– 4,  примусове сурогатне материнство – 1, вилучення органів -1. Чоловіків - 9, жінок 6, неповнолітніх – 3 (чоловічої статі)

Дотримуйтесь правил безпеки при працевлаштуванні в Україні та за кордоном!

Перевіряйте законність діяльності посередників та працедавця, уважно читайте трудову угоду та обов’язково залишайте детальну інформацію родичам та знайомим.

НАЦIОНАЛЬНА ГАРЯЧА ЛIНIЯ З ПРОТИДІЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ ТА КОНСУЛЬТУВАННЯ МIГРАНТIВ : 0 800 505 501  або  527  безкоштовно з мобільного

Додаткова інформація -   http://www.527.org.ua/       https://stoptrafficking.org/uk

                           Фейсбук:   @work.safe.ua

У м. Рівне додаткову інформацію, супровід та підтримку осіб, які постраждали від торгівлі людьми, надає ГО «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка», телефон контактної особи: 097 549 57 30

Департамент соціального захисту населення Рівненської ОДА – 26-08-68

                                                #ПРАЦЮЙ БЕЗПЕЧНО!