1 грудня вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема. Всесвітній День боротьби зі СНІДом став одним із найбільш визнаних міжнародних днів здоров’я і можливістю підвищити рівень обізнаності про це захворювання і його профілактику. Одна з останніх епідемій нашої сучасності була прозвана чумою 20-го століття - синдром набутого імунного дефіциту, скорочено - СНІД. Ми, на превеликий жаль, змушені констатувати, що масштаб, цинічність і підступність СНІДу досі не може залишити байдужим жодної більш-менш розсудливої людини. На рахунку хвороби вже мільйони людських життів, щорічно до їх числа додається ще і ще, й цей рахунок вже давно не на нашу користь. Факти вперто свідчать, що навіть численні міжнародні та урядові програми по боротьбі з пандемією ВІЛ-інфекції та СНІДу ще не дозволяють нам залишити цю епідемію в минулому.

Тема невиліковних, смертельних хвороб справляє неабияке враження на людину. Передусім це страх, адже навіть сучасні наука та медицина не здатні на 100% захистити наші життя. «Хто попереджений – той захищений» під таким гаслом сьогодні для старшокласників Пляшевського ліцею  пройшов відкритий виховний захід до Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом "Знати, щоб жити!". Метою заходу було сформувати знання про СНІД; ознайомити із шляхами зараження ВІЛ-інфекцією; забезпечити інформацією, яка допоможе приймати обмірковані рішення щодо самозахисту від СНІДу; сприяти розвитку потреби робити відповідні висновки; розвинути навички, спрямовані на самостійне прийняття рішень; виховувати потяг до здорового способу життя. Боруцька Інна Леонідівна, завідувачка Пляшевського ФАПу, провела профілактичну бесіду про те, як саме вірус потрапляє в організм людини, про шляхи передачі ВІЛ/СНІДу, а також про умови, за яких інфекція не передається, звернула увагу учнів на наслідки наркоманії. Також під час заходу діти переглянули презентацію «Молодь за життя без СНІДу».

Учні зробили висновок, що ВІЛ/СНІД може загрожувати всім,  але якщо людина дбає про своє здоров’я, веде здоровий спосіб життя, живе за законами моралі, має міцну сім’ю, ризик заразитися стає мінімальним, що правильний вибір у житті можуть зробити ті, хто здатний формувати вміння і навички заради власної безпеки та збереження власного здоров’я.

 

В.Вараницька, педагог-організатор