Фото без опису

У п’ятницю, 29 листопада, депутати Демидівської селищної ради одноголосно затвердили План дій сталого енергетичного розвитку і клімату (ПДСЕРК) до 2030 року.

Нагадаємо, у грудні 2018 року Демидівка приєднався до європейської ініціативи «Угода мерів», яка охоплює місцеві та регіональні органи влади, що беруть на себе зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях.

Для реалізації завдань, які взяла на себе Демидівська ОТГ, у січні 2019 року, за підтримки Проекту «Енергоефективність у громадах – 2», що впроваджується в Україні компанією «Німецьке товариство міжнародного співробітництва» (GIZ), розпочалась розробка Плану дій сталого енергетичного розвитку і клімату. Над ним працювали відділ економічного розвитку, інвестицій та регуляторної діяльності та відділ будівництва, житлово-комунального господарства, благоустрою, приватизації, комунальної власності та архітектури селищної ради на підставі попередніх розрахунків та пропозицій комунальних підприємств, установ і організацій.

Стратегічні цілі проекту до 2030 року – скорочення викидів СО2 на 30%, зниження споживання природного газу в системі теплопостачання, зменшення використання електроенергії та місцеве виробництво електроенергії з альтернативних джерел (АДЕ), економія теплової енергії в багатоповерхових житлових та бюджетних будівлях, а також виробництво теплової енергії з АДЕ.

У планах ПДСЕРК передбачається два періоди. Перший – до 2020 року, загальний обсяг фінансування становитиме 56,1 млн грн. Другий розпочнеться у 2021 році і триватиме до 2030 року, сума затребуваних коштів на його втілення складатиме 132,3 млн грн.

Для реалізації інвестиційних проектів ПДСЕРК потенційно планується залучити кошти міжнародних фінансових організацій: МФК, ЄБРР, ЄІБ, НЕФКО, KfW тощо. Практика свідчить, що такі корпорації, разом з наданням кредитів, сприяють у залученні коштів від міжнародних грантових фондів (зокрема, ФЧТ, Е5Р) у розмірі 5-10% від суми фінансування проектів.

Впровадження ПДСЕР охоплює такі сектори:

будівлі бюджетної сфери;

житлові будівлі;

мережа питного водопостачання та водовідведення;

система зовнішнього освітлення;

система поводження з відходами.

Коментуючи рішення селищної ради, головний спеціаліст з питань енергоменеджменту відділу будівництва, житлово-комунального господарства, благоустрою, приватизації, комунальної власності та архітектури селищної ради Тарас Гачевський зазначив: «Сьогоднішня подія – це хороший крок вперед для Демидівської ОТГ. Адже затвердження Плану дій сталого енергетичного розвитку і клімату дозволяє об’єднаній територіальній громаді перейти до другого етапу співробітництва за угодою мерів».

Ознайомитись з напрацьованим ПДСЕР можна на офіційному сайті Демидівської селищної ради за посиланням Фото без опису Фото без опису